Anlık Bildirim

VRAM nedir? GDDR6X ne tür farklar sunuyor?

1980 yılında başlayan video RAM bellek macerasının son durağı GDDR6X teknolojisi oldu. Uzun yıllara dayanan tecrübenin sonucu olan GDDR6X çıtayı çok yükseltti.  

Video belleklerde gelinen son nokta GDDR6X Tam Boyutta Gör

Nvidia’nın Ampere mimarisi ile birlikte hayatımıza giren teknolojilerden birisi de GDDR6X video bellek teknolojisi oldu. Nvidia’nın en hızlı grafik belleği olduğunu belirttiği GDDR6X teknolojisine geçmeden RAM ve video RAM nedir kısaca değinelim.

RAM nedir?

RAM olarak bildiğimiz rastgele erişim belleği bugün bilgisayar sistemlerinin can damarı durumunda. Kısa süreli bellek olarak da tanılayabileceğimiz RAM, bilgisayarın ihtiyaç duyacağı tüm bilgileri geçici olarak depolayan ve erişim sağlayan çok hızlı bir bellek türüdür. 

Bilgisayarın ihtiyaç duyacağı bu bilgiler sürekli olarak değiştiği ve şekillendiği için hard disklerde saklamak; her seferinde yeniden veriyi açmak gibi çok uzun süreçler gerektirebilirdi. RAM bellekler enerji kesildiğinde üzerindeki veriyi de sildikleri için genelde GB seviyesinde kapasiteler yeterli oluyor. Günümüzde sıkça tek bir döngüde iki işlem yaparak daha yüksek bant genişlikleri sunan DDR RAM bellekler tercih ediliyor. 

Video belleklerde gelinen son nokta GDDR6X Tam Boyutta Gör

VRAM teknolojisi

Grafik teknolojileri işin içine girdiğinde ise bambaşka bir hikâye ortaya çıkıyor zira tek portlu DRAM teknolojisi yeterli hızları sunamıyordu ve yeniliğe ihtiyaç vardı. 1980 yılında IBM araştırmacıları gereken yeniliği ortaya çıkardı. 

1985 yılında patenti alınan bu yeni teknoloji Video RAM olarak tanımlandı ve 1986 yılında IBM tarafından RT PC sistemlerindeki yüksek çözünürlüklü grafik adaptörlerinde kullanıldı. Yüksek veri aktarım hızları, düşük maliyet ve yüksek çözünürlük ile yeni bir devrimin başlangıcı oldu. 

Video RAM teknolojisi grafik işlemcisinin ihtiyacı olan dokular, ışıklandırma gibi tüm verileri üzerinde tutar ve çok hızlı bir şekilde işleyerek monitöre göndermesini sağlar. İki çıkış pini kullanan video bellekler bu sayede simültane olarak veriyi işleyebilir. 

Video belleklerde gelinen son nokta GDDR6X

GDDR6X farkı

Ekran kartlarında grafik biriminin erişimi için GDDR bellekler kullanılıyor. Ampere mimarisi ile bu teknolojinin en iyisi olan GDDR6X video bellek teknolojisini görmeye başladık. Micron imzasını taşıyan GDDR6X bellekler sayesinde RTX 3090, RTX 3080 Ti ve RTX 3080 yüksek tazeleme hızında oyun deneyimi sunabiliyor. 

RTX 3090’da 1 TB/s’lik bant genişliğine ulaşılmasında ise Micron mühendislerinin 2006 yılından bu yana harcadığı mesailerin ve 46 patent başvurusunun neticesinde geliştirdiği teknik yatıyor. Öyle ki şimdiye kadarki GDDR belleklerinde bir seferde yalnızca 1-bit boyutunda veri taşınabiliyordu. Micron’un çok katmanlı sinyalizasyon yöntemi sayesinde ise aynı anda 2-bit veri taşınarak sıradan GDDR belleklerindeki her döngüde 64 GB/s transfer sınırı aşılabilmiş. 84 GB/s’ye yükselen aktarım hızı 19 Gbps’lik yüksek frekansla da buluşunda 1 TB/s hız elde edilmiş.

Ek olarak işlem başına gereken güç tüketiminin de iyileştirildiği GDDR6X bellekleri ihtiyaca göre performans ya da güç tüketimine yönelik ölçeklenme konusunda da iddialı. GDDR6X bellekler 19-21 Gbps arasında frekanslarda görev yapıyor. 

Elbette GDDR6X bu işin sonu değil. Daha spesifik grafik teknolojileri ortaya çıktıkça GDDR6X de yetersiz kalacak. Önümüzdeki yıllarda GDDR7 ile devam eden daha pek çok video bellek teknolojisi göreceğiz. 
 

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim