- Western Digital'ın SSD pazarındaki üst segment adımları
- Ağır iş yükü
- Hafif iş yükü
- Geniş psödo önbelleğin faydası
- Kısa süreli IO işlemleri
- Güç tüketimi: Fazla tüketse bile kendisini affettiriyor
- Sonuç
- Yorumlar
Western Digital bir yandan HDD piyasasının güvenilir ismi olma niteliğini korurken diğer taraftan da hızla büyüyen SSD pazarına adımını attı.
Sandisk’i satın almasıyla NVMe SSD üretmeye başlayan WD ilk dönemlerde üst segmente yönelemese de ikinci denemesinde Samsung ile benzer bir stratejiyi, kendi kontrolcüsünü geliştirme yolunu izleyerek harici bir kontrolcü sağlayıcısının çözümündeki sorunlardan ve hatalardan arındırılmış bir deneyim sunmayı başarmıştı.
Western Digital'ın SSD pazarındaki üst segment adımları
İkinci nesil NVMe SSD’leri SN700 ailesinde Samsung’un o dönemki performanslı depolama çözümü 960 Pro yerine 960 Evo ile eşleşebilmişti. PCIe 4.0’ün yaygınlaşmasıyla yeni standartın sunduğu bant genişliğinin hakkını vermeye başlayan kontrolcülerin arttığı pazarda WD’nin işi daha da zor olmasına karşın firma bugün güncellediği kontrolcüsü ve 3D TLC yongalarını kullandığı SN850’yi duyurdu.
WD/SanDisk imzali G2 kontrolcüsünü taşıyan SSD’de yine ikilinin 96 katmanlı 3D TLC NAND Flash’larına yer verilmiş. Arayüz tarafında artık üst segmentte standart haline gelen PCIe 4.0 x4 arayüzü tercih edilmiş. Ufak bir not, Silicon Motion'ın SM2262EN kontrolcüsünü kullanan Kingston KC2500'de de 96 katmanlı NAND'lere yer verilmesi yazının ilerleyen kısımlarında yer alan testlerdeki performans farkında NAND Flash dışı etkenlerin önemini arttırıyor.
Samsung kadar detaylı performans verisi paylaşılmasa da 1 TB kapasiteli seçenekte sıralı okuma operasyonlarında 7 GB/s ve yazma işlemlerinde 5100 MB/s seviyesine ulaşılabildiği belirtilmiş. Rastgele okuma işlemlerindeki performans ise bundan 1 yıl önce hayal olan değerler. 1 milyon IOPS’a kadar rastgele okuma performansı sergileyen sürücü rastgele yazma tarafında ise 710K IOPS sunabiliyor.
1200 TBW’lik dayanım sergileyen sürücü ısı dağıtıcısız halde 379.99 dolarlık fiyatla 5 yıllık garanti altında kullanıcılarla buluşuyor.
Sürücü bir zaman önce MLC’nin tercih edildiği sınıfta TLC’nin yaygınlaşması itibariyle acaba dedirtse de ağır yük altındaki testler MLC NAND’li önceki nesil üst segment çözümlerin aranmayacağına işaret ediyor.
Ağır iş yükü
Anandtech’in 7 saati bulan ve yoğun I/O yükü içeren Destroyer testinde Intel Optane 905P’nin %7.5 gerisine düşen çözüm Samsung 850 Pro’nun genel performansının 2 katını sergileyebilmiş.
Yük altındaki SN850’nin güçlü yanlarından birisi de tutunduğu gecikme seviyesi olmuş. Model rakibinin yer yer önüne geçmeyi başarırken listedeki konumunu korumuş. Güç tüketimi tarafında ise diğer PCIe 4.0 SSD’lerde de gördüğümüz üzere önceki nesile kıyasla artış olsa da SN850’nin 980 Pro’dan verimli olduğu görülüyor.
Hafif iş yükü
Günlük kullanımı temsil eden hafif test ise sürücülerin boş ve dolu olduğu senaryolarda tekrarlanarak çoğu SSD’nin rahatlıkla üstesinden geldiği testin katı hal sürücülerinin dolu olduğu durumda yaşadıkları kayıp gözlemlenmiş.
Dolu haliyle bile Optane 905p’nin arkasındaki yerini kaptırmayan WD SN850 gecikme testinde %99’unda geriye düşmesine karşın ortalama gecikme değerlendirmesinde liderliği göğüslemiş.
Geniş psödo önbelleğin faydası
PCMARK10 ise WD’nin SN850’de izlediği psödo önbellek stratejisinin parladığı bir başlık olarak değerlendirilebilir. Yüksek SLC önbelleği sayesinde daha yüksek kapasiteli SSD’leri dahi kenara itmeyi başarmış.
Kısa süreli IO işlemleri
Kısa süreli IO odaklı işlemlerde okuma operasyonlarında MLC tabanlı 970 Pro’nun yalnızca %2 gerisine düşen WD modeli rastgele ve sıralı yazma işlemlerinde önde yer almış.
Diğer taraftan uzun süreli IO tabanlı testte ise rastgele okuma testi dışında SN850’nin rakiplerinin arasından sıyrıldığı gözlemlenmiş. Güç tüketimi bu başlıkta yüksek seyreden sürücü yine de sergilediği performans göz önünde bulundurulduğunda yüksek verimlilik iddiasını koruyabilmiş.
Rastgele işlemlerdeki gecikme testi ise gündelik işlemlerden daha ağır bir senaryo olmasına karşın büyük farklar olası kullanımlar için fikir verebilir. SN850’nin 80K IOPS ardından daha düşük vitese geçip daha sonraları yeniden geri döndüğü grafikte gecikmenin ani sıçrayışları biraz tedirgin etse sürücü rakibi 980 Pro’nun bir tık gerisinde konumlanmış.
Tüm sürücünün sıralı doldurulduğu test Western Digital’ın yeni NVMe SSD’sinde tercih ettiği devasa psödo SLC önbelleği gözler önüne sermiş. 281 GB’a kadar performansını 5 GB/s üzerinde koruyan SN850 daha sonrasında da 1 GB/s seviyesine sımsıkı tutunmuş.
Psödo önbelleğin 20 GB’a düştüğü 2. turda ise tutarlı performans rakamları sunan SN850 diğer TLC tabanlı SSD’leri geride bırakırken MLC tabanlı 970 Pro’nun %15 gerisinde kalmış.
Güç tüketimi: Fazla tüketse bile kendisini affettiriyor
WD 9 watta kadar tüketim rapor etse de benchmarklar esnasında sürücünün uzun süreli yük altında en fazla 7-8 watt arasında sabit kaldığı gözlemlenmiş.
Güç tüketimi başlığında NVMe SSD’ler SATA SSD’lerden daha kompleks ve kullanılan cihaza göre değişen güç modlarını kullandığı için boşta dizüstü/masaüstü için farklı rakamlar görmemiz doğal.
WD’nin kendi kontrolcüsünü kullandığı SSD’lerde genel olarak görülen boşta yüksek güç tüketimi SN850’de de 1 watt üzeri değerlerle devam ederken sürücünün dizüstü bilgisayarlarda olması gereken seviyeye inebildiği gözlemlenmiş.
Uyku modundan hazır hale geçme süresinin ölçüldüğü tabloda ise SN850 neredeyse anında uyanmasına karşın dizüstülerde aktif hale gelen en derin uyku modunda Samsung 980 Pro’nun daha çabuk hazır konuma geçtiğini söyleyebiliriz.
Sonuç
Son olarak Western Digital SN850 ile yavaş adımlarla giriş yaptığı NVMe pazarında ciddi bir oyuncu haline gelmiş durumda. Testlerde Samsung 980 Pro ile liderliği yer yer değiş tokuş yapan modelin önde bulunduğu testler azımsanmayacak düzeyde.
Bazı testlerde geriye düşmesine karşın önemli bir zayıf tarafı bulunmayan SN850 devasa psödo SLC önbelleğiyle öne çıkarken son kullanıcı odaklı iş yüklerine 980 Pro’ya nazaran daha iyi optimize edilmiş.
Öyle ki üst üreticilerin üst segmentte MLC’yi terkettiği şu günlerde WD SLC önbellek+TLC ikilisiyle MLC’nin yerini aratmamayı başarmış ki bu stratejinin yönetiminin zor olduğunun da altını çizelim.
Ayrıca güç tüketimi başlığı da SN850’nin elinin güçlü olduğu alanlardan. Modelin rakiplerinden daha fazla güç tükettiği senaryolarda da sergilediği performansla kendisini affettirmeyi başarması önemli bir ayrıntı.
Fiyatlara bakacak olursak Western Digital’ın 980 Pro seviyesinde performans sergileyen çözümünü aynı seviyede konumlandırması sürücünün dikkat çekmesini sağlayacağa benziyor.
Tabi sıradan bir kullanıcının bu denli yüksek performansa henüz ihtiyacı olmadığı için PCIe 3.0 destekli Phison E16 kontrolcülü ve yaklaşık 65 dolar daha uygun rakamdan edinilebilen sürücüler edinilebiliyor. Özellikle de 65 doların diğer bileşenlere kaydırılması sonucunda elde edilecek iyileşme göz önünde bulundurulduğunda bu daha iyi anlaşılacaktır.
Yine de sürücünün hitap ettiği en yüksek performansa gereksinim duyan kullanıcılar için değerlendirilmesi gereken bir seçenek olduğunu söyleyebiliriz.
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz: