Trusted Platform Module'ün kısaltması olan ve Türkçeye Güvenilir platform modülü olarak çevrilen TPM modül, dosya şifreleme işlemleri için kullanılan bir çip türüdür. Intel bu modülü PTT, Amd ise fTPM olarak isimlendirmektedir. TPM, çoğu yeni nesil anakartın üzerinde sabit olarak gelir, bazı anakartlarda ise daha sonra eklenti olarak takılabilmesi için gerekli pin girişleri bulunur. Her çipin şifrelemesi kendine özel olup farklı bir platformda deşifre edilemez, bilgilere erişilemez.
Microsoft, Windows 11'e Güvenilir Platform Modülü (TPM) 2.0 teknolojisi olmayan herhangi bir sistemin yeni işletim sistemini yüklemesini engelleyen zorunlu bir gereksinim ekledi, ancak şirketin bazı sistemlerin özellik etkinleştirilmeden kurulmasına izin vereceği ortaya çıktı. Ne yazık ki, normal kullanıcılar muhtemelen kurulum görüntü dosyalarına(ISO) doğrudan erişemeyecek, ancak bunların internet ortamında son kullanıcıya sızdırılacağını görmemiz olası. Bir çıkarım yapmak gerekirse bu Windows sürümlerinin Çin ve Rusya gibi devletlerin, TPM dosya şifreleme sistemlerinin kullanılmasının yasak olmasından dolayı ortaya çıktığını söyleyebiliriz.
Microsoft'un kendi sitesinde yaptığı açıklama da bunu kanıtlar nitelikte.
(Microsoft onay verdiği taktirde, ticari kullanıma ait sistemlerde, özel siparişlerde ve kullanıcılara özel olarak oluşturulan görüntü dosyalarında TPM desteğinin kullanılması gerekli değilir)
Öte yandan 1.nesil Ryzen ve 7.nesil İntel işlemcilerin hiçbir şekilde Windows 11 ile çalışmaması kullanıcıları zor duruma sokan haberlerden bir tanesi. Geçen haftalarda aldığımız ; AMD HD7000 serisi ve Nvidia tarafında Kepler(GTX 600) serisi kartların sürücü desteğine son verilmesine dair gelen açıklamalardan sonra sebebinin Windows 11'de Direct X 11 desteğinin kesilmesine bağlamak yanlış olmaz.
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz: