İlk olarak mobil dünyada gördüğümüz ve işlemci çekirdeklerini yüklere göre ikiye ayırarak çalıştıran verimlilik odaklı big.LITTLE tasarımı masa üstüne de geldi. Intel’in ardından AMD de kendi çalışmalarını yapıyor.
ARM öncü oluyor
ARM mimarisinin 64-bit platformuna geçişi ile birlikte mobil dünyaya ilginç bir konsept sunulmuştu. Mevcut yükün ağırlığına göre Cortex-A57 çekirdekleri performans için, Cortex-A53 çekirdekleri ise verimlilik için sırasıyla devreye giriyordu. Böylece düşük yüklerde verimlilik çekirdekleri çalışarak bataryayı yormuyordu. Bugün üç kümeli tasarımlar daha fazla verimlilik hedefliyor.
Masa üstü işlemciler de benzer bir tekniği benimsemeye başladı. Intel sektörde ilk kez performans için standart Core çekirdekleri, verimlilik için Atom çekirdeklerini kümeleyerek big.LITTLE tarzı bir konsept kullanmıştı.
Şimdi ise AMD’nin melez işlemci gruplaması için patent başvurusu yaptığı ortaya çıktı. Mantık yine aynı ve performans ile verimlilik çekirdekleri rol oynuyor. Ön bellek üzerinde işlemci çekirdeklerinin sırasıyla devreye girdiği homojen yapıların aksine AMD ana geçiş bağlantısı üzerine bu iki kümeyi yerleştiriyor.
Çekirdek kümelerinin devreye girmesi ise düşük güç tüketimi, bellek kullanımı, komut setlerine olan ihtiyaç, mimari durum gibi belirli faktörlerin tetiklemesi ile oluyor. Bir güç yönetim mekanizması ise bu geçişlerde enerji tasarrufu elde ediyor. Henüz AMD’nin bu tasarımı ne zaman kullanacağı bilinmiyor ancak Zen 4 mimarisinde geçiş tasarımının yer almadığı tahmin ediliyor.
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
param olsa alacağım helikopter
Bu sadece başlangıç toplam 500 tane üretilmesi planlanıyor. Yerli ve ihracat amaçlı.