Yargıtay kararları, kanunların daha iyi değerlendirilebilmesi ve davaların sonunun belirlenmesinde büyük önem taşıyor. Emsal niteliği taşıyan Yargıtay kararları, davaların sonucunu etkiliyor. Durum böyle olunca vatandaşlar ve avukatlar, dava açmadan önce ilgili tüm Yargıtay kararlarını inceliyor.
Yargıtayda yapay zeka sistemi 2023'te devreye girecek
Yargıtay kararlarına hızlı erişim için yurt dışında yapay zeka sistemi kullanılıyor. Türkiye’de de Yargıtaya yapay zeka sistemi geliyor. Sisteminin ihale süreci tamamlandı ve 2023’te devreye girmesi planlandı.
Yapay zeka ne işe yarayacak?
Yargıtayda yapay zeka sistemi, karar alımıyla ilgili bir müdahalede bulunmayacak. Tüm Yargıtay kararlarına hızlı ulaşım imkanı sunacak. Yapay zekaya girilen bilgiler ışığında konuyla ilgili tüm Yargıtay kararları ilgi ve önem sırasına göre listelenecek. Böylece vatandaşların ve avukatların saatlerce araştırma yapması gerekmeyecek. 2015’ten bu yana tüm Yargıtay kararları kamunun erişimine açık şekilde paylaşılıyor. Bu süreçte 6 milyondan fazla karar ilan edildi. Karar sayısı arttıkça ilgili kararlara erişim de zorlaşıyor. Davayla ilgili önemli Yargıtay kararları gözde kaçabiliyor. Yapay zeka sayesinde bu dert ortadan kalkacak.
Sistemin ilerleyen aşamalarında ise vatandaş ve avukatlar elindeki tüm verileri ve delilleri sisteme girerek davayı kazanma ihtimalini öğrenebilecek. Dava açıp açmama kararı buna göre verilebilecek.
Bu özelliklerin yanı sıra savcılık ve müzakere sürecini hızlandırmak için de yapay zekadan yararlanılacak. Yapay zeka, 200-300 sayfalık dava dosyalarının özetlerini hazırlayacak.
Yargıtay Başkanı Mehmet Akarca, sistemin ücretsiz olmasını planladıklarını söylemişti.
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
1 yaz kısa süre kullanım için ideal,
@ccguven evine giren surilere yemek olmuş ilk işleri yemek değilmiş...
Benim oğlana alayım bi tane
O ışık efektleri sadece yanlarda değil üstte de olmalıydı. Böylece tabancayı kullanan, kafasını yana eğmek zorunda kalıp, fıtık olmaz.
hocam 4x daha iyi direk hs attirir
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü
GENEL İSTATİSTİKLER
7515 kez okundu.
20 kişi, toplam 21 yorum yazdı.
HABERİN ETİKETLERİ
yargıtay, Türkiye Haberleri ve Yazılım