Hava Kalitesi Yaşam Endeksi'nin (AQI) yayınladığı yeni rapora göre hava kirliliği AIDS, tüberküloz ve sıtmanın toplamından daha fazla kişinin ölmesine sebep oluyor. Raporu yayınlayan bilim insanları, kirli havanın sigara içmekten ve hatta savaşlardan bile daha fazla insanın ölümüne sebep olduğunu belirtti.
Rapora göre, mevcut hava kirliliği ortalama bir kişinin hayatından 2,2 yıl eksiltiyor. Öte yandan bu rakam dünyadaki bütün insanların ömründen teknik olarak neredeyse 17 milyar yılın azalmasına sebep oluyor. Uzmanlara göre hava kirliliğinin bu denli fazla olmasını sebebi uzun zamandan beridir tartışma konusu olan CO2 emisyonlarının artışı. Burada da fosil yakıtların ve son yıllardaki aşırı sıcaklardan ötürü artan orman yangınlarının etkileri büyük.
Raporu hazırlayan bilim insanlarından Prof. Micheal Greenstone, hava kirliliğinin gezengendeki bütün insanların sağlığına yönelik büyük bir dış tehdit olduğunun altını çizdi. Economist Intelligence Unit (EIU) de iklim değişikliğinin insanları nasıl etkilediğine dair benzer bir rapor yayınlamıştı. EIU raporda, iklim değişikliğinin insanların solunum kalitesini büyük ölçüde etkilediği belirtti.
EIU'ya göre yüksek sıcaklık artışları ozon seviyelerini arttırarak solunum yolu enfeksiyonlarının artmasına sebep oluyor. Öte yandan aşırı hava olaylarının yaşanması da yine iklim değişikliğiyle ilişkili. Son yıllardaki fırtınaların, sel felaketlerinin ve yangınların artışı da bunun en büyük göstergeleri.
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz: