Anlık Bildirim

Oracle, yeni yapay zeka veri merkezi için 3 nükleer reaktör kullanacak

Yapay zeka veri merkezlerinin enerji ihtiyacı, sistem ölçekleriyle birlikte giderek artıyor. Oracle ise yeni yapay zeka veri merkezi için 3 nükleer reaktör kullanmayı planlıyor.
Yeni yapay zeka veri merkezi için 3 nükleer reaktör kullanılacak Tam Boyutta Gör
Oracle, yapay zeka veri merkezlerine güç sağlamak üzere üç küçük modüler reaktör (SMR) inşa etmek için gerekli izinleri aldı. Oracle, çeyrek dönem kazanç çağrısı sırasında bu küçük nükleer santralleri en az 1 gigawatt kapasiteli planlanan bir yapay zeka veri merkezi için kullanmayı planladığını söyledi.

SMR'ler, denizaltı ve uçak gemileri gibi askeri gemilerde kullanılan reaktörlere benzer şekilde kompakt ve isimleri gibi küçük reaktörlerdir. Ancak, askeri gemilerin dar alanlarına uyacak şekilde özelleştirilmediği için, SMR'ler daha uygun maliyetli olarak üretilebilir. Ayrıca, modüler tasarımları sayesinde, geleneksel nükleer santrallere kıyasla daha düşük işletme maliyetleri vadediyorlar.

Veri merkezleri için nükleer enerji dönemi başlıyor

Bununla birlikte Oracle’ın SMR'leri kurmayı planladığı bölgelerde nükleer santrallere ilişkin bazı endişeler bulunuyor. Çernobil ve Fukuşima gibi yüksek profilli nükleer kazalar, nükleer enerjinin çevresindeki olumsuz algıyı artırmış durumda. Bu nedenle, Oracle’ın SMR'lerin kurulumu için gerekli izinleri alması zorlayıcı olabilir.

Oracle kurucusu, icra kurulu başkanı ve CTO Larry Ellison, firmanın dünya çapında faaliyette veya yapım aşamasında olan 162 bulut veri merkezi bulunduğunu söylüyor. Bu veri merkezlerinin en büyüğü 800 megawatt gücünde ve dünyanın en büyük yapay zeka modellerini eğitebilecek on binlerce Nvidia GPU’ya ev sahipliği yapacağını söyleyen Ellison, yakında Oracle’ın 1 GW’tan daha büyük veri merkezlerinin inşaatına başlayacağını belirtiyor. Firma, gelecekte ise 2.000 adet veri merkezi kurmayı planlıyor.

Yeni yapay zeka veri merkezi için 3 nükleer reaktör kullanılacak Tam Boyutta Gör
Örnek SMR santral tasarımı.

Elektrik maliyetleri, Oracle’ın en büyük giderlerinden biri ve bu durum, şirketi sürdürülebilir enerji kaynakları arayışına yöneltiyor. Küresel ısınma ve karbon ayak izi endişeleri, şirketlerin yeşil enerji çözümlerine yönelmesini zorunlu kılıyor. SMR’ler, bu konuda ekonomik ve çevre dostu bir alternatif sunabilir.

Microsoft’un da nükleer enerji stratejisi üzerine çalıştığı belirtiliyor, ancak Oracle bu alanda ilk adımı atan şirketlerden biri olarak izinleri almaya başladı. Ancak, SMR'lerin operasyonel hale gelmesi birkaç yıl sürecektir; en iyimser tahminlerde bu reaktörlerin 2030'ların başında kullanılabilir hale gelmesi bekleniyor.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim