Anlık Bildirim

Yerli viral vektör koronavirüs aşısı çalışmalarına yalnızca 2 gönüllü katıldı

Adenoviral vektör tabanlı geliştirilen yerli koronavirüs aşısında insanlı Faz 1 denemelerine başlandı ancak aşı olacak gönüllü bulunamıyor. Aşıyı geliştiren Prof. Dr. Hakan Akbulut, çağrı yaptı.

Yerli koronavirüs aşısının Faz 1 çalışmalarına 2 gönüllü katıldı

Türk bilim insanları tarafından yürütülen Covid-19 geliştirme çalışmalarından biri olan adenoviral vektör tabanlı aşıda gönüllü sorunu yaşanıyor. Hayvanlı çalışmaları başarıyla tamamlanan aşının insanlı Faz 1 denemelerine katılacak gönüllü bulunamıyor.

Yirminin üzerinde adaydan sadece iki gönüllüye aşı yapılabildi

Ağızdan ve burundan uygulanabilen adenoviral vektör tabanlı aşıyı geliştiren Ankara Üniversitesi Kanser Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Hakan Akbulut, geçen hafta Faz 1 aşamasına geçildiğini söyledi. Bugüne kadar sadece 2 gönüllüye aşı yapıldı.

Adayların Faz 1 çalışmalarına katılabilmesi için bugüne kadar hiç Covid-19 aşısı yaptırmamış olması ve hastalığı geçirmemiş olması gerekiyor. Bu iki şartı yerine getirecek gönüllü bulmakta güçlük çekiliyor. Bugüne kadar 20’nin üzerinde aday içinden yalnızca 2 kişiye aşı yapılabildi. Diğer adayların testleri pozitif çıktı ve daha önce farkında olmadan Covid-19’u atlattığı ortaya çıktı. Özellikle de Omicron’un hızlı bulaşabilme yeteneği nedeniyle aday bulmakta zorlanılıyor.

Yerli koronavirüs aşısının Faz 1 çalışmalarına 2 gönüllü katıldı

Destek çağrısı

Gönüllülük çağrısı yapan Prof. Dr. Akbulut, “Özellikle Ankara'da yaşayan insanlarımıza çağrıda bulunmak istiyorum; eğer Kovid-19 geçirmediyseniz ve bugüne kadar hiç aşı yaptırmadıysanız lütfen Ankara Şehir Hastanemizdeki Faz 1 merkezine başvurarak çalışmaya destek olunuz” dedi.

Geliştirilen aşının en az 1 yıl koruma sağlayacağı ön görülüyor. Yurt dışında geliştirilen adenovirüs temelli 4 aşıya kıyasla yerli aşının tasarım itibarıyla daha geniş ve daha uzun etkilere sahip olduğu belirtiliyor.

Prof. Dr. Akbulut, burun ve ağızdan uygulanan aşının, kas içine yapılan aşıların aksine Covid-19 hastalığını başlangıcında engellediğini vurguladı. Akbulut, "Kovid-19'a karşı ağız ve burundan aşılamada, bir anlamda hastalığın giriş kapısını kapatıyorsunuz. Düşman içeri giremediği için hiçbir belirti ve hastalığa da yol açamıyor. Ayrıca virüs ağız ve buruna yerleşemeyeceği için başkalarına bulaştırma ihtimali de bulunmuyor. Böylece pandemi kısa sürede bitebilecek." diye konuştu.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
2708 kez okundu.
14 kişi, toplam 14 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
Türkiye Haberleri, Teknoloji Haberleri ve
2 etiket daha Popüler Bilim Covid-19
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim