Sağlık Bakanlığı tarafından kullanılan koronavirüs tespit sistemleri 4 ile 24 saat arasında sonuç veriyor. Bakanlık, bu süreci daha da hızlandırmak yerli imkanlarla yeni bir kit geliştirmek için kolları sıvamıştı. Çalışmalar sonucunda geliştirilen koronavirüs tespit seti, virüsü en geç 2 saat içerisinde tespit ediyor.
Sağlık Bakanlığı’nın talebi doğrultusunda geliştirilen yerli kit, geçtiğimiz Perşembe gününden beri laboratuvarlarda kullanılmaya başlandı. Testin sonuçlanma süresi 4-24 saatten 90-120 dakikaya düştü. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, yerli kitin doğruluk oranı yüzde 99.5 olduğunu söylüyor. Ayrıca test maliyeti dörtte bir oranına indi.
Testin sonuçlanma süresinin daha da azaltılması için çalışmalara başlandı. Bakan Koca’nın açıklamalarına göre İngiltere, Fransa ve Almanya’nın geliştirdiği benzer kitler 90 dakikanın altına inebilmiş değil. Türkiye’de geliştirilen koronavirüs tanı kiti, yurt dışına da satılacak.
Bakan Koca'nın açıklamalaına göre dünyada 45 bin 260 kişiye yeni tip koronavirüs (Kovid-19) bulaştı, 1116 kişi hayatını kaybetti. Türkiye'de şimdiye kadar koronavirüs gözlemlenmedi.
Yerli kiti kim üretti? Maliyeti nedir?
Özel sektör dinamiği ile çalışan bir kamu girişimi olan USHAŞ, uzun adıyla Uluslararası Sağlık Hizmetleri Anonim Şirketi tarafından tamamen yerli olarak geliştirilen kit, yine bu şirket üzerinden yurt dışına pazarlanabilecek. Geliştirilmesinde 15 kişinin çalıştığı kit, muadillerinden çok daha hızlı. Daha önce yurt dışından alınan muadilleri 3 saatin üzerinde bir sürede sonuç verebilirken yerli kit 90-120 dakika arasında sonuç sağlayabiliyor. Geliştirmeler ile varılmak istenen hedef ise 60-75 dakika seviyelerine inebilmek. Daha önce yurt dışından alınan kitin maliyeti 300TL civarındaymış. USHAŞ'ın geliştirdiği bu modül sayesinde 75-80 lira seviyelerine düşülebilmiş.
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü
GENEL İSTATİSTİKLER
6396 kez okundu.
35 kişi, toplam 35 yorum yazdı.
HABERİN ETİKETLERİ
Sağlık, tıp ve