Anlık Bildirim

Türk bilim insanları, yutma güçlüğü çekenler için 3D yazıcıyla gıda üretti

Yutma güçlüğü (disfaji) çeken bireyler için Ankara Üniversitesinde 3D gıda baskısı kullanılarak doğal gıda üretildi. Çalışmanın detayları haberimizde.               

Yutma güçlüğü çekenler için 3D yazıcıyla gıda üretildi Tam Boyutta Gör

3D yazıcı teknolojisi sayesinde pek çok şeyin üretimi kolaylaştı. Fiziksel araç gereç üretiminin yanı sıra, hastalar için çeşitli dokuların ve organların 3D yazıcılar ile oluşturulduğuna şahit olduk. Gıda sektöründe de 3D yazıcı kullanılarak inovatif gıdalar hazırlanabiliyor. 3D yazıcı kullanılarak hazırlanan inovatif gıdalara bir örnek de Türkiye’den geldi.

Ankara Üniversitesinde, yutma güçlüğü (disfaji) çeken bireyler için 3 boyutlu (3D) gıda yazıcıları kullanılarak fonksiyonel gıda üretimi yapıldı. Üretimde tavuk eti, dana eti, kapya biber, kereviz tozu, kırmızı pancar tozu kullanıldı. Tamamen doğal gıdalar kullanıldı. Bu sayede doğal ve sağlıklı bir gıda ortaya çıktı. Disfaji alanında faaliyet gösteren derneğin belirlediği kriterlere uyuldu. Yutma güçlüğü çeken kişiler bu besinleri rahatlıkla tüketebilecek.

Yutma güçlüğü çekenler için 3D yazıcıyla gıda üretildi Tam Boyutta Gör

Ankara Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kezban Candoğan, geliştirilen gıdayla ilgili olarak şunları söyledi:

“Yutma güçlüğü çeken bireyler, ağızlarına aldıkları gıda ve içecekleri midelerine gönderirken zorluk çekerler, yutamazlar, akciğerlerine kaçma söz konusu. Bu şekilde akciğerlerde aspirasyon pnömonisi denilen rahatsızlıklar ortaya çıkabilmekte. Bu nedenle çok sıvı veya çok katı gıdaları ya da homojen olmayan gıdaları tüketemiyorlar. Bu tür hastalar genellikle nörolojik ya da yatan yaşlı hastalar olduğu için yüksek protein içerikli et bazlı gıdalara ihtiyaç duyuyorlar. Biz de bu proje kapsamında tavuk ve dana eti bazlı fonksiyonel gıda ürettik. Gerçek gıdalar bunlar. Tavuk eti, dana eti ve biyoaktif özelliklere sahip kapya biber, kereviz tozu, kırmızı pancar tozu gibi fonksiyonel, sağlıklı, biyoaktif bileşikler içeren ürünler de kullandık. Seyreltilmesini de tam yağlı süt ve tereyağı ile yaptık. Bunlar kesinlikle sağlıklı ve doğal ürünler, insanlar 3D yazıcılarla basılan gıdalar diye korkmasınlar.”

Prof. Dr. Candoğan’ın açıklamalarına göre 3D gıda baskısıyla, özel amaçlı beslenmesi gereken bireyler, çocuklar, hamileler, sporcular veya glutensiz beslenenler için de üretim yapılabilecek. Ayrıca ileride 3D gıda yazıcıları evlerimizde yerlerini alacak. Tek tuşla düğmeye basarak yemeğimizi hazır hale getireceğiz. Candoğan, projelerinin "TÜBİTAK 1001 Programı" kapsamında desteklendiğini ve alanında TÜBİTAK destekli ilk proje olduğunu söyledi. Projenin ticarileşmesi için finansman desteğine ihtiyaç duyduklarını ifade etti.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim