Avrupalı havacılık devi Airbus, 11-16 Şubat tarihleri arasında düzenlenen Singapore Airshow’da MAVERIC adını verdiği uçan kanat gövde tasarımlı test aracını görücüye çıkardı. 2 metre uzunluğunda ve 3.2 metre genişliğindeki aracı bir süredir Fransa’daki gizli bir bölgede test eden şirket, sonuçlardan memnun olmuş ki tasarım detaylarını katılımcılarla paylaştı.
Güvenli ve Yenilikçi Kontrollerin Deneyimlenmesi ile Geçerlik Kazandırılması için geliştirilen Model Uçak (Model Aircraft for Validation and Experimentation of Robust Innovative Controls - MAVERIC) şeklinde dilimize çevirebileceğimiz oldukça uzun bir isme sahip araç, tahrik ve diğer uçuş sistemlerinin incelenmesi maksadıyla üretilmiş.
Bir asırlık geçmişe sahip
Aslında yeni olmayan uçan kanat tasarımı fikrinin geçmişi 1920’li yıllara kadar dayanıyor. Modern örneklerini Amerikan B-2 bombardıman uçağı veya Boeing ve NASA’ya ait x-48 projesinde gördüğümüz tasarımın en büyük avantajı yakıt tasarrufu alanında geliyor. Daha küçük yüzey alanına sahip olan ve dolayısıyla daha az hava direnciyle karşı karşıya kalan tasarım yakıt verimliliği sunarken emisyon değerlerinin de düşmesine katkı sağlıyor. Tasarımın bir diğer avantajı ise kabin içine daha çok koltuk yerleştirilebilmesi imkânında ortaya çıkıyor.
“Söz konusu teknolojiyi daha da geliştirmenin zamanı geldi de geçiyor.” şeklinde açıklamada bulunan Airbus Mühendislik Bölümü Başkan Yardımcısı Jean-Brice Dumont açıklamasının devamında, “Bu tür yenilikçi teknolojileri, çevreye olan sorumluluğumuz kapsamında kullanmaya başlamalıyız. Burada gösterdiğimiz tasarım, bizim bir alternatif olarak düşündüğümüz gelecek nesil uçaklara bir örnek.” ifadelerini kullanmış.
Airbus, uçan kanat tasarımını 2030’lu yıllarda orta mesafeli uçuşları gerçekleştiren uçaklarda kullanmayı planladığını belirtiyor. Ancak Söz konusu tasarımın dezavantajları da yok değil. Bilindik yolcu uçaklarına kıyasla daha az pencere imkânı sunan uçak kabini şuan için önemli bir sorun. Yolcularda klostrofobiye yol açabileceği değerlendirilen durum için Airbus’ın düşüncesi kabini ekranlarla kaplayıp dışarının görüntüsünü kameralar aracılığıyla içeri yansıtmak olarak öne çıkıyor.
Bir diğer sorun ise boru şeklindeki klasik uçak tasarımının aksine uçan kanat gövdelerde, yolcuların merkezden uzak bölümlere yerleşmek durumunda kalacak olmaları. Klasik tasarımlarda uçağın merkezinde oturan yolcular, uçağın dönüş manevralarını daha az hissediyor. Uçan kanat gövdelerde ise kanat kısmına yakın oturan yolcuların bu manevraları daha çok hissedeceği ifade ediliyor. Bakalım Airbus, Uçan kanat gövde tasarımıyla ilgili ileride ne gibi detaylar paylaşacak?
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
kanat govde tasariminda tum govde kanat oldugu icin kaldirma kuvveti daha fazla, hava surtunmesi daha az, dolayisiyla yakit tuketimide daha ama (bu kadar arti o... |
NE korkutuculugu YHA hadi ordan o ZMN internetde kullanmayn ???
Bana çok korkutucu geliyor bunlar.