Earth-Science Reviews dergisinde yayınlanan bir araştırmaya göre yaklaşık 13.000 yıl önce Dünya'ya çarptığına inanılan bir kuyruklu yıldız parçası kümesi insan uygarlığının kökenlerini şekillendirmiş olabilir. Edinburgh Üniversitesi'ndeki araştırmacılar muhtemelen dinozorların yok oluşundan bu yana en yıkıcı kozmik etki olan bu çarpmayla, insan uygarlığının büyük değişimlerinin örtüştüğünü söylüyorlar.
Araştırmacılar analizleri, Asya'nın "Bereketli Hilal" (Fertile Crescent) olarak adlandırılan bölgesinde Neolitik döneminde başlangıcından önce bir etkinin meydana geldiği iddiasını destekliyor. Araştırmacıların söylediklerine göre tam da bu dönemden sonra Mısır, Irak ve Lübnan gibi günümüz ülkelerinin bulunduğu yerlerdeki insanlar avcı-toplayıcı yaşam tarzından tarıma ve kalıcı yerleşimlere doğru bir geçiş yapıyor.
Araştırma ekibi analizlerinde aşırı yüksek sıcaklıklarda eriyen malzemelerin işaretlerini ve kuyruklu yıldızların içinde bulunduğu ve yüksek enerji patlamaları sırasında oluştuğu bilinen nano-elmasları tespit etti. Bu bulgular şimdiden bu tezin basit bir önermeden ibaret olmadığını gösteriyor.
Ekip çarpmanın küresel iklim ve insan popülasyonundaki veya hayvan neslinin tükenmesindeki etkileri ve sebep olduğu değişiklikleri anlamak için daha fazla araştırmaya ihtiyaç duyulduğunun altını çiziyor. Araştırmayı yürütenlerden Dr. Martin Sweatman bu kozmik felaketin dünyanın ilk tapınağı olan Göbekli Tepe'nin sütunlarında anıldığını söylüyor.
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
Bana çok korkutucu geliyor bunlar.