- Uzay için antimadde roketi
- Bu iki reaksiyon türü en uygunu
- Füzyondan 300 kat daha güçlü
- Yakıtı üretmek zor
- Yorumlar
Uzay için antimadde roketi
Günümüzde bulunan geleneksel roketler yüksek itiş gücü sağlasa da ciddi verimlilik problemlerine sahip. Buna karşılık mevcuttaki elektrikli tahrik veya güneş yelkenleri gibi çözümler ise yüksek verimlilik sunuyor ancak itme tarafında çok sınırlı kalıyorlar. Tam da bu noktada bilim insanları antimadde ile çalışan roketler ile sorunların çözülebileceğini öne sürüyor.
Bu iki reaksiyon türü en uygunu
Aktarılanlara göre antimadde, antiparçacıklardan oluşuyor. Bu antiparçacıklar sıradan parçacıklarla aynı kütleye fakat zıt yüklere ve kuantum spinlerine sahipler. Bir antiparçacık kendisine karşılık gelen parçacıkla karşılaştığında, birbirlerini yok ederek birleşik kütlelerini enerji olarak serbest bırakırlar. Bu da fizikte bilinen en enerjik reaksiyonla sonuçlanıyor. Yapılan araştırmada ise bilim insanları özellikle iki tür antimadde reaksiyonunun uzay görevleri için uygun olduğunu ifade ediyor.
Bunlardan ilki, antiprotonların hem protonları hem de nötronları kapsayan nükleonlarla etkileşimini içeriyor. Antiprotonlar, protonların antimadde karşılığıdır. Bir antiproton, proton veya nötron gibi bir nükleonla karşılaştığında, her iki parçacık da yok olur ve muazzam bir enerji açığa çıkar. Bu tepkime hem kararlılığı hem de yüksek enerji üretimiyle öne çıkıyor. İkinci uygun reaksiyon pozitronların elektronlarla olan etkileşimi. Burada da reaksiyonun kararlı yapıda olduğu ve yüksek enerji verimliliği sunduğu söyleniyor.
Bu reaksiyonların seçimindeki kritik faktör, antimadde parçacıklarının uzun süreli görevlerde güvenli bir şekilde saklanabilir olması. Antiprotonlar ve pozitronlar, bu gereksinimi karşılıyor.
Füzyondan 300 kat daha güçlü
Araştırmacılar, antimadde ile çalışan bir roketin saniyede 20 milyon metreye kadar bir özgül itki sağlayabileceğini belirtiyor. Bu, şimdiye kadar hayal edilen en yüksek itki seviyesini ifade ediyor ve yıldızlararası yolculuğu mümkün kılabilecek bir teknoloji olarak görülüyor. Bu hız ile Proxima Centauri’ye sadece 60 yılda gitmek mümkün. Ek olarak, antimadde reaksiyonlarından açığa çıkan enerjinin yüzde 70’inin doğrudan itki için kullanılabilmesi, bu sistemleri son derece verimli kılıyor.
Yakıtı üretmek zor
Tüm bu heyecan verici potansiyele rağmen, antimadde yakıtının üretilmesi, depolanması ve maliyeti halen büyük bir zorluk. Şu anki üretim yöntemleri, uzay araçlarını itmek için gerekli miktarların çok altında kalıyor. Bu noktada en umut verici antimadde türü olarak antihidrojen öne çıkıyor. Antihidrojen, en basit saf antimadde atomu olup, kararlılığı, uzun süre saklanabilme kapasitesi ve üretim kolaylığıyla dikkat çekiyor. Ancak, antihidrojenin büyük ölçeklerde üretimi halen geliştirilme aşamasında. Araştırmacılar bu kapasitenin artırılmasının antimadde roketleri için kritik öneme sahip olduğunu belirtiyor.
Kaynakça https://interestingengineering.com/space/antimatter-rocket-engine-300x-stronger https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2666202724004518#abs0003 Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
Ovv fena atıştı, deliksiz soktu
paramla yapılıp yine paramla geçtiğim köprü var o köprünün bacaklarını senin gibilere...
Heykel var yer misin kanka?
bizimkiler tahareti tartışıyor