Anlık Bildirim

Son 71 yılda dünyadaki mercan resiflerinin yarısı yok oldu

Cuma günü OneEarth dergisinde yayınlanan yeni bir araştırma, dünyada bulunan mercan resiflerinde, biyolojik çeşitlilikte ve balık oranında çarpıcı düşüşler yaşandığını ortaya çıkardı.

Mercan resiflerinin tehlikede olduğu bilim insanları tarafından uzun zamandır biliniyordu. Ancak geçtiğimiz cuma günü OneEarth isimli dergide yayınlanan araştırma durumun ne derecede kötü olduğunu gözler önüne serdi.

1950’lerden beri mercan resiflerinin yarısı yok oldu Tam Boyutta Gör

Resifler ve onlarla ilgili biyoçeşitlilik hakkındaki şu ana kadar yapılmış en kapsamlı değerlendirmelerden biri olan çalışma, küresel mercan çöküşünün ne kadar hızlı olduğunun altını çizdi.

Araştırmaya göre 1950’lerden bu yana gezegenimizde bulunan mercan resiflerinin yarısı yok oldu. Uzmanlar, iklim değişikliklerinin, avlanmadaki artışın ve kirliliğin bu kırılgan ekosistemleri yok ettiğini ve toplulukların geçim kaynaklarını tehlikeye attığını belirtti.

Newfoundlan Memorial Üniversitesi’nde araştırma bilimcisi olan Tyler Eddy bu durumla ilgili, “Mercan resiflerinde azalma yaşandığını biliyorduk ancak küresel ölçekte bakıldığında bu tarz bir yok olmayla karşılaşacağımızı bilmiyorduk” ifadelerini kullandı.

1950’lerden beri mercan resiflerinin yarısı yok oldu Tam Boyutta Gör

Biyoçeşitlilik %63 düştü

Mercan resifleri; balıklar için yaşam alanı, kıyı toplulukları için koruma sağlayan, balıkçılık ve turizm için milyarlarca dolar üreten biyoçeşitlilik noktalarıdır. Bu sebeple de gezegenimiz için oldukça önemlilerdir. Araştırmacılardan Mary Hagedorn da resiflerdeki düşüşün su sıcaklığı ve asitliğindeki değişimlerin sebep olduğunu ifade ediyor.

Bilim insanları ayrıca, 1950’lerden bu yana resiflerin yarısının yok olmasının yanı sıra, mercan resifleriyle ilişkili biyoçeşitliliğin de %63 oranında düştüğünü keşfettiler.

1950’lerden beri mercan resiflerinin yarısı yok oldu Tam Boyutta Gör

Uzmanlara göre mercan resiflerinin yok olması insanlığa sağladığı faydalar sebebiyle ciddi sonuçlar doğurabilir. Bu yüzden de bu duruma karşı acilen önlem alınması ve kalan resiflerin korunması gerekiyor.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim