Pazartesi günü yayınlanan bir araştırmaya göre Kuzeybatı Pasifikte yetişen Triantha Occidentalis isimli bitki, son 20 yıl içinde keşfedilmiş ilk yeni etçil bitki türü. İlk olarak 1879’da varlığı keşfedilen bu bitkinin şimdiye kadar etçil olduğu bilinmiyordu. Araştırmacılar bitkide, böcekleri ve küçük hayvanları yakalamak için yapışkan tüyler bulunduğunu keşfettiler.
British Columbia Üniversitesi’nden botanikçi Sean Graham araştırma ile ilgili, “Bu türün etobur olduğunu bilmiyorduk. Ayrıca ilginç olan, bitkinin egzotik bir yerde de bulunmaması. Vancouver’a çok yakın yerlerde bile bulunabiliyor. Yürüyerek bu bitkilerin olduğu yere ulaşabilirsiniz” ifadelerini kullandı.
Dünyadaki etçil bitki türlerinin sayısı oldukça azdır. Sayılarının 1000’den daha az olduğu tahmin ediliyor. Bu bitkiler, bol güneş ve su bulunan ancak besin açısından fakir topraklarda yaşama eğilimlerindedirler.
Ölü böceklerden nitrojen alıyor
Graham ve ekibi, bitkinin genetiği üzerinde alakasız bir araştırma yaparken Triantha Occidentalis’in üzerinde etçil bitkilerde görülen bir genetik delesyona rastladılar. Daha sonra da yapışkan gövdesini inceleyerek bunun böcekleri yakalamada kullanılabileceğini düşündüler ve etobur olabilme ihtimali üzerinde durdular.
Daha sonra, bitki üzerinde sineklerle deneyler yapıldı. Bunun sonucunda da bitkinin ölü böceklerden nitrojen aldığı görüldü ve T.Occidentalis’in etçil bitkilerle karşılaştırılabilir olduğu anlaşıldı.
“Bölgede daha fazla etçil bitki olabilir”
Harvard Üniversitesi’nden Aaron Ellison da araştırmayı “tam bir sürpriz” olarak niteledi ve keşfin “güzel bir bilimsel düşünce zincirinin” sonucu olduğunu belirtti.
Bu deneyim, ekibin bölgede başka ne tarz bitkiler olduğunu merak etmesine sebep oldu. Araştırmacılar, T.Occidentalis’in bulunduğu bölgelerde bilinenden çok daha fazla etçil bitkiler olabileceğinden de şüphelenmeye başladılar.
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz: