Mobil Oyunlar Zirvede
Dünya genelinde 2.2 milyar aktif oyuncu olduğu bildiren rapora göre oyuncuların yüzde 47’si yani 1 milyar oyuncu oyun oynarken para harcıyor. Newzoo, 2017 yılında oyun için harcanan toplam miktarın geçen yıla kıyasla yüzde 7.8 artmasını ve 108.9 milyar dolar olmasını bekliyor. Gelirin dağılımında ise en büyük pay mobil oyun dünyasına ait. Bu yıl gelirlerini geçen yıla kıyasla yüzde 19.3 arttıracağı tahmin edilen mobil oyunlar, 46.1 milyar dolarlık geliri ile oyun pazarındaki tüm gelirin yüzde 42’sini oluşturuyor.
Bilgisayar oyunlarına baktığımızda ise gelirlerde geçen yıla kıyasla yüzde 2.6’lık bir azalma görüyoruz. Bilgisayar oyunlarının bu yıl toplamda 29.4 milyar dolarlık gelir elde edeceği tahmin ediliyor. Tabi bilgisayar oyunları denilince sadece; 4K ekranların, güçlü işlemcilerin ve ekran kartlarının oynatabileceği oyunları değil eski dizüstü bilgisayarlar ve donanımlarla dahi erişilebilen oyunları da dikkate almak gerekiyor zira oyuncuların güçlü donanımlara sahip olmasa da oynayabildikleri web tabanlı oyunlar 4.5 milyar dolarlık gelirle bilgisayar oyunlarındaki toplam gelirin yüzde 15’ini oluşturuyor.
Konsol Dünyası Yükselişte
Bilgisayar oyunlarında gelir düşüşü beklense de konsol dünyasının 2017’yi geçen yıla oranla yüzde 3.6’lık bir artışla kapatması ve 33.5 milyar dolarlık gelir elde etmesi bekleniyor. Bu durumun 2017 yılında çıkacak olan Call of Duty WWII, Destiny 2, Star Wars: Battlefront II, ve Assassin's Creed: Origins ile bağlantılı olduğunu düşünebiliriz. Ayrıca Sony’nin toplamda 60 milyon adet PlayStation 4, Microsoft’un ise yaklaşık 39 milyon adet Xbox One satmasının da bu gelirlerde önemli bir yer elde ettiğini söyleyebiliriz.
Bölgesel olarak oyun harcamalarına baktığımızda ilk sırada 51.2 milyar dolar(oyun pazarındaki tüm gelirin yüzde 47’si) ile Asya-Pasifik bölgesini görüyoruz. İkinci sırada 27 milyar dolarla Kuzey Amerika yer alırken 3.sırada ise 26.2 milyar dolarlık harcama ile Türkiye’nin de dahil olduğu Orta Doğu ve Afrika bölgesi bulunuyor. Ülke bazında oyun gelirlerine baktığımızda ilk sırada 27 milyar dolarla Çin yer alıyor. Çin’i 25 milyar dolarlık gelirle ABD ve 12.5 milyar dolarlık gelirle Japonya takip ediyor.
Türkiye'de Durum Nasıl?
Rapora göre Orta Doğu ve Afrika bölgesinde oyun gelirinin en yüksek ülke olduğu Türkiye’de 40 milyon akıllı telefon kullanıcısı ve 22.4 milyon oyuncu bulunuyor. Bu oyuncu kitlesinin 13.6 milyonu oyun oynarken harcama yapıyor. Bu harcamalar sonucunda oyun gelirlerinin 774 milyon dolara ulaştığı ülkemiz, ülkelerin oyun gelirlerine göre sıralandığı listede 18.sırada yer alarak bu alanda ilk 20’ye girmiş durumda.
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
1 yaz kısa süre kullanım için ideal,
Hawli
Çok eğlenceli görünüyor :))
Baya eğlenceli görünüyor :)
Eğlenceli görünüyor
mars için birebir :)
Son derece farklı bir alet :D
çöp
türkiyede satılmıyor mu daha?
@ccguven evine giren surilere yemek olmuş ilk işleri yemek değilmiş...
Yine mi piramit ( sürekli gördüğüm masonik sembolleri vurguluyorum, istatistikleri bilelim, yerlileriyle iş yapmayalım )
Yurtdışı fiyatı bile 9k olunca insanın hevesi kaçıyor
Benim oğlana alayım bi tane
Efsane Türkiye’ye gelse alırım..
O ışık efektleri sadece yanlarda değil üstte de olmalıydı. Böylece tabancayı kullanan, kafasını yana eğmek zorunda kalıp, fıtık olmaz.
Mukemmel bir silah acaba ne kadar hızlı atıyor. [resim] [resim]
Fiyat makul olsa efsane olur gerçekten ya.
Vay bee, bu cihaz xiaomi çıktı ben de diyordum kim üretmiş..
hocam 4x daha iyi direk hs attirir
Über