Anlık Bildirim

Üç önemli maddede sistem toplamanın püf noktaları

Yeni bir sistem toplarken nelere dikkat etmek önemli? Genel itibariyle işinize yarayabilecek bazı önemli bilgileri tek başlıkta bir araya getirmeye çalıştık. Gelin birlikte bakalım:

Üç önemli maddede sistem toplamanın püf noktaları Tam Boyutta Gör

Bugün sistem toplamayı düşünen herkesin işine yarayacak, bazı önemli hususları genel itibariyle birçok konuda fikir ve bilgi sahibi yapacak bir konu hazırlamaya çalıştık. Sistem toplamayı düşünüyorsanız ve bu konuda çok tecrübeniz yoksa, eminiz ki siz de konudan konuya epey zaman harcamış ya da birçok farklı siteden ya da kullanıcıdan yardım almaya çalışmışsınızdır.

Sistem toplamak, esasında basit gibi görünse de sistemin ana hatlarını oluşturup tam performansla çalıştıracağınız, işin özünde paranızın karşılığını tam olarak alacağınız bir sistem oluşturmak oldukça meşakkatli bir iş. Şimdi beraber kısa maddeler halinde biraz da detaylandırarak bir sistem toplarken nelere dikkat etmeliyiz irdeleyelim.

Sistem toplamadaki amacınız nedir?

Sistemi nasıl bir mekânda ne amaçla kullanacaksınız sorusunun cevabı, en can alıcı nokta. Bu noktada herhangi bir tereddüdünüz olması sistem topladıktan sonra yaşayabileceğiniz üzücü olayların başlangıcı demek. Misal, ‘ben sistemi evde %70 oyun, %10 internet sörf vb. , %20 de çizim uygulama vs. amaçlı kullanacağım ’ diyebilmeniz gerekiyor ki ödediğiniz paradan tam verim alınabilsin. Bundan sonra yorumlayacağımız diğer maddelerin ana başlangıcı bu madde olacak arkadaşlar.

Bütçeniz ne kadar? 

Sistem kullanım amacınızın ardından en önemli husus, sizin bu sisteme ayıracağınız bütçeniz. Kendinize belirlediğiniz üst sınır, sistem için seçeceğiniz bileşenler açısından çok önemli. Sistem bileşenlerinin oranını da bütçeniz belirleyeceği için, 100TL daha verelim daha iyisi olsun gibi düşünmek yerine üst sınırınızı belirleyip seçimleri ona göre yapmanız çok önemli.

 

Üç önemli maddede sistem toplamanın püf noktaları Tam Boyutta Gör

Bileşenleri nasıl seçeceğiz? 

  • Eğer oyun amaçlı bir sistem topluyorsanız, şüphesiz sisteminizdeki en çok önem vereceğiniz bileşen ekran kartı olacaktır. Tabi diğer bileşenlerin seçtiğiniz ekran kartını besleyebilecek şekilde seçilmesi de çok önemli. Sistemde kullanacağınız uygulamaların destekleri sizin beklentileriniz seçeceğiniz bileşenlere karar noktasında önem arzediyor. Eğer sisteminizi iş amaçlı kullanıyor ve bunu yaparken vakit geçirdiğiniz uygulamalar işlemci ve belleğe daha çok ihtiyaç duyuyor ise, sisteminizde güçlü işlemci ve bellek kullanmalısınız. Bu konu biraz detaylı olduğu için konuyu biraz daha açmak gerekiyor diye düşünüyoruz.
  • Sisteminiz ile çizim vb. yapıyorsanız, işlemci ve önbelleği belirleyici rol oynuyor. Bunun yanında performansı ve kapasitesi yüksek bellek, ne kadar ekmek o kadar köfte hesabını ortaya çıkarıyor. Bu noktada Intel işlemcilerin tekil çekirdek performansları, Ryzen‘lere göre biraz daha ileride. Yani uygulama çok çekirdekten ziyade tekil çekirdek performansına önem veriyorsa Intel’ler bir adım önde oluyor, ama çok çekirdek daha önemliyse ki daha çok video işleme ya da grafiksel tasarımların render işlemi yapılacaksa ne kadar çok çekirdeğiniz olursa o kadar iyi performans alırsınız. Fiyat / Performans olarak Ryzen CPU’lar Intel’den daha iyi konumda bu seviye için. Zaten siz daha üst seviye bir kullanıcıysanız, İntel Xeon en güzel çözüm olmakla beraber, pahalıda olsa Soket 2011 V3 yani X99 sistem toplamak gibi bir alternatifinizde bulunuyor. Bunun içinde bütçe çıtasını biraz daha yukarıya taşımanız gerekiyor. Bu seviyede karamsarlığa düşen kullanıcıların gelecekte sistemlerini CPU değişikliği ile daha iyi bir performans seviyesine getirebilmesi açısında bizim tavsiyemiz, Soket 2011 V3 sistem toplayıp, anakartı ve diğer bileşenleri sadece işlemci değişikliği ile çok daha uzun süre kullanmak olacaktır zira en çok işlemci alternatifi Intel soket 2011 de bulunuyor.
  • Sisteminizde eğer çoğunlukla oyun oynuyorsanız, önceliğiniz mutlaka ekran kartı olmalı. Seçeceğiniz ekran kartının markası modeli ise tamamen size kalmış. Örneğin sisteminizde GTX1060 kullanacaksınız, piyasada en az 10 çeşit GTX1060 bulabilirsiniz. Tavsiyemiz garanti süresi daha uzun olan ve incelemelerden iyi puan almış ürünlerin seçilmesi yönünde olacaktır tabi firmaların yaptığı indirim ya da kampanyalarıda takip etmek gerekiyor. Kullandığınız monitör eğer 2K/4K olacaksa, siz zaten deneyimli bir kullanıcısınız demektir ve en az GTX1070 almanız gerektiğini biliyorsunuzdur ama FullHD bir monitör kullanacaksanız, mümkünse 4GB hafızaya sahip ürünleri tercih etmelisiniz. Eğer düşük seviye bir sistem kuruyorsanız, 2GB lık bir kart aşırı oyun tutkunu olmayan bir kullanıcıyı mutlu edecektir. Bazı ürünlerde özel soğutma ya da malzeme kalitesi çok üst seviyede ya da kendinden hız aşırtılmış oluyor, bu ürünler neredeyse bir üst sınıf kart fiyatına eşit satılıyor. Arada seçim yapmak kullanıcıya kalıyor ama şunu söyleyebiliriz ki hem işlemci hem de ekran kartında soğutma anlamında ciddi problemler kalmadı. Hem intel hemde Ryzen işlemcilerinin stok soğutma ürünleri verimli ve yeterli çalışıyor, ekran kartlarında ise eğer blower yani tek fanlı stok soğutma tasarımı değilse hem ses hemde soğutma yönünden korkulacak bir durum yok. Tabiki işlemcide farklı soğutma çözümleri nasıl daha iyi sonuç veriyorsa, ekran kartlarında da soğutma çözümleri aslında esas belirleyici etkenlerden oluyor.
  • Anakart seçimi, sistem genel performansını en az etkileyen seçimlerden. Eğer hız aşırtma ya da ekstra özellikler isteyen bir kullanıcı değil ve ben sistemi kurduktan sonra etliye sütlüye karışmam diyorsanız, anakarta devasa bütçeler ayırmanıza gerek yok. Özellikle oyun sistemlerinde orta seviye anakartlar kesinlikle işinizi görecektir. Ama eğer uzun soluklu bir sistem düşünüyor ve ilerde köklü değişiklikler yerine işlemci değiştirme ya da ekran kartı ekleme (SLİ – Crossfire) düşünüyorsanız, mutlaka daha iyi bir anakart almanız gerekiyor. Şöyle söyleyebiliriz, şuan en uzun soluklu götürecek çipset Soket 2011, çok çekirdekli geleceğe dönük diyebileceğimiz çipset en üst seri cpu almamak şartıyla Ryzen ve giriş seviyesinde İntel i5 – Ryzen 5 serisi arkadaşlar. İntel i7 Skylake / Kabylake serisi işlemcileri oyun performansı anlamında çok başarılı olsalar da ileride yetersiz kaldıklarında köklü bir değişiklik yapmak gerekecektir. Şunuda belirtmemizde yarar var eğer i7 7700K gibi bir işlemci alıyorsanız, en az 5 yıl kafanız rahat demektir. Genel oyun performansında eğer çok üst seviye bir kart kullanmayacaksanız, özellikle FullHD çözünürlükte (çözünürlük yükseldikçe sistemde ekran kartına binen yük artıp işlemcideki yük azalır) İntel i5 7400 – 7500 ve Ryzen 1600 Fiyat Performans anlamında en beğendiğimiz ürünler. Üst sınırı artık bu maddeleri okuduktan sonra size kalıyor.
  • Kasa / Güç kaynağı seçimi geri plana atılsa da kesinlikle en önemli noktalardan birisi. Kasa malzeme kalitesi montaj ve kullanım kolaylığının yanı sıra sistemin soğutma çözümü açısından da kesinlikle önem verilmesi gereken bir konu.  Eski kasa şahine BMW motoru takmanın çok bir anlamı bulunmuyor. Güç kaynağı, elektrik tesisatının çağın gerisinde olduğu evlerimizde, sistemde ana beslemeyi yapması açısından oldukça önemli. Güç kaynağı verimi prizden çekilen gücün düşmesi ve sisteme stabil dağılması açısından çok önemli. Eğer mümkünse güç kaynağına verdiğimiz paraya acımamamız gerekiyor. Bütçemiz çok düşükse zaten çok bir seçeneğimiz bulunmuyor, hesaplı Kasa+Psu şeklinde seçim yapmalıyız ama bütçemiz orta seviyenin (2500-3000TL) üzerindeyse, kasayı kendi zevkimize ve performansına göre seçip, 180-220TL bandındaki kaliteli ürünlerden alınmasını tavsiye ediyoruz.
  • Depolama çözümü, tamamen kullanıcının ihtiyacına göre belirlenecek bir durum. Depolamada performansı çok ön plana çıkaramıyoruz çünkü mekanik disklerin çoğu birbirine yakın performans verirler (bazı modeller hariç). Depolama ünitesi, 1TB / 2TB / 6TB gibi istediğimiz şekilde alabileceğimiz HDD’lerden oluşuyor. Bu ürünlerde de markasal bir ayrım artık eskisi gibi değil. Fiyat anlamında uygun, testlerde güzel sonuçlar veren ve son kullanıcının memnun olduğu ürünleri seçmek gerekiyor. Eğer bütçeniz yüksek değilse, daha fazla depolama için mekanik disk alıp bölümlendirip işletim sistemi ve depo olarak ayırmak en mantıklısı ama bütçeniz var ise sisteminizde mutlaka bir Solid State Disk kullanmanızı tavsiye ediyoruz. Bu diski bütçenize göre seçmelisiniz zira çok fazla alternatif var, bu noktada ise tavsiyemiz 240-250GB altı ürünlere günümüzde çok bakmamanız. Eğer bütçeniz elvermiyorsa ileride alıp kolayca sisteme takarak kullanabilirsiniz, 120GB’lık SSD ler gelecek için iyi bir yatırım değiller kapasite anlamında maalesef. Eğer bütçeniz gerçekten iyiyse tabiki sisteminize bir M2 disk yakışacaktır.
  • Sisteme seçeceğiniz belleklerin anakartınızın bellek destek listesinde olduğundan emin olmalısınız. Özellikle Ryzen sistemlerde tam uyumlu bellek seçmeye dikkat etmelisiniz. Belleklerin soğutucularının performansa bir etkisi olmadığı ve neredeyse tüm markaların ömür boyu garanti sundukları için, size sadece desteklenen belleği bütçenize göre frekans değerlerini seçmeniz gerekiyor. Günümüz genel kullanımında, oyun performansı çoğunluktaysa 8GB kapasite yeterli diyebiliriz ama ileride ekleme yapılması ve dual çalışması için tek modül almanız avantaj. Tabi alınabiliyor ise anakarta göre 2x8GB ya da 4X4GB gibi kitler alınmalı. Benim gibi sistemde render alan birisiyseniz eğer, minimum 16GB almalısınız diyebiliriz.
  • İşlemci soğutucusu, içinden soğutucu çıkmayan işlemcilerde zorunlu temin etmemiz gereken ürünlerden birisi. Yani ekstradan para vererek almalıyız. 100TL ile 1000TL arasında sistemler bulunuyor, şöyle söyleyebiliriz ki 150TL lik 12cm fanlı ortalama bir soğutucu, eğer anakartınıza uyuyor ise işinizi rahatlıkla görecektir. Daha fazla soğutma için hava soğutmadan uzaklaşıp hazır su soğutma sistemlerine yönelmenizde fayda var.  Ama eğer içinden soğutucusu da çıkan bir işlemci aldıysanız ve render gibi işlemciye aşırı yük bindiren uygulamalar ile uğraşmıyorsanız, stok soğutucuyu kullanmanızı tavsiye ederiz. Performans anlamında hiçbir kayıp yaşamayıp sadece özel soğutuculara nazaran biraz daha sesli ve sıcak çalışır işlemciniz ve bunun ne işlemci ömrü ile nede performans ile bir bağlantısı bulunmuyor.

Şimdi örnek bir sistem toplayalım ve kullanıcının gözünden bileşen seçimleri yapmaya çalışalım.

Kullanıcı Özellikleri:

İstanbul’da oturan Lise 3. Sınıf, seneye üniversite sınavı olduğu için bütün yaz ayını oyunlarla dolu dolu geçirmek isteyen bir arkadaşımız olsun.  Bu arkadaş, internetten film ve video izlemeyi de çok seviyor. Babasından aldığı bütçe ve kendi biriktirdiği ile monitör dahil bütçesi 2000TL. Sistemde çok değişiklik yapacak birisi değil çok kurcalamaz ama zamanla öğrenip kendi yükseltmek istiyor. Bakalım 2000TL ile nasıl bir sistem alabilecek?

MSI H110M PRO-VD PLUS Intel H110 2133MHz DDR4 Soket 1151 mATX Anakart – 219TL

Ürünü incelemek için buraya tıklayabilirsiniz...

Anakart seçimimiz, bütçemizin düşük olmasından dolayı alınabilen en ucuzu oluyor.


Intel Boxed Pentium G4560 3.5GHz 3MB Cache LGA1151 İşlemci – 261TL

Ürünü incelemek için buraya tıklayabilirsiniz...

İşlemci, alabildiğimiz en ucuz Pentium işlemci. Uzun vadede yerine i3-i5 geleceği için kalıcı olarak düşünmüyoruz.

GSkill Aegis 8GB 2133MHz DDR4 Ram F4-2133C15S-8GIS – 266TL

Ürünü incelemek için buraya tıklayabilirsiniz...

Alabileceğimiz en ucuz DDR4 belleği seçtik.

Galax Nvidia GeForce GTX1050TI EX OC 4GB 128Bit (DX12) DDR5 PCI-E 3.0 Ekran Kartı 50IQH8DVN6EC – 791TL

Ürünü incelemek için buraya tıklayabilirsiniz...

GTX 1050Ti, sistemimizin can damarı niteliğinde. Sistemde bu bütçeye göre oldukça güzel performans verecektir.

WD Blue 1TB 7200RPM Sata 3.0 64Mb 3,5" Sabit Disk (WD10EZEX) – 207TL

Ürünü incelemek için buraya tıklayabilirsiniz...

SSD için bütçe ayıramadığımızdan performansı güzel bir model olan WD10EZEX seçtik. Sistem kurulumu sırasında ikiye bölüp yarısını işletim sistemi yarısını depo ayanı olarak ayırmak en mantıklısı ya da kullanıcı kendisine göre bölümlendirme yapabilir.

TX K8S 500W 1xMavi LED Fan USB3.0 ATX Kasa (TXCHK8S500) – 199TL

Ürünü incelemek için buraya tıklayabilirsiniz...

500W peak değer veren güç kaynağı sisteme rahat yetecek nitelikte. Çok kaliteli olmasa da iş görecek bir ikili seçtik.

Viewsonic VA2261 21.5" 5ms (Analog+DVI) Full HD Led Monitör – 381TL

Ürünü incelemek için buraya tıklayabilirsiniz...

Monitör DVI bağlantısı ile bu seviyede fazlasıyla iş görecektir. Tasarım itibariyle de oldukça güzel bir monitör.

Monitör dahil 2324TL tutan sistem, Full HD çözünürlükle oyun oynayacak ve genel internet kullanıcımız için bütçesini 134TL geçmiş olsa da oldukça güzel bir sistem oldu. Sistemde en büyük payı neredeyse toplam bütçemizin 3/1‘ini ekran kartına ayırdık. İşlemci için çok bütçe ayıramasak da gelecekte anakart daha iyi işlemcileri desteklediği ve sistem sahibi arkadaşın ilerde i5 bir işlemciye geçebileceğini düşündüğümüzden geleceğe de dönük bir sistem oldu.

Sistemde kullandığımız anakart, çift bellek slotuna sahip, bu sebeple en ucuz DDR4 8GB tek modül belleği tercih ettik. Ekran kartı fiyatına göre tatmin eder nitelikte bir performans sunuyor. Kasa ve güç kaynağı esasında sadece bir güç kaynağı fiyatında ama bu bütçede daha ilerisi maalesef mümkün olmuyor. Sisteme fazlasıyla yetecektir. Oyunların bir çoğu bu tip bir sistemde Full HD çözünürlükte Orta ayarlarda akıcı oynanabilir arkadaşlar.
 
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
8103 kez okundu.
18 kişi, toplam 19 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
ssd, alt_slayt ve
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim