''Bioprinting'' olarak adlandırılan ve dokuların 3 boyutlu yazıcılarda üretilerek kullanılması düşüncesi, yaralı dokuların tedavisi, ilaç denemeleri ve organ transplantasyonları gibi çeşitli konularda oldukça büyük potansiyel barındırmakla birlikte elimizdeki imkanlar sebebiyle bu dokuların üretiminde çeşitli kısıtlılıklar bulunuyor.
EPFL ve University Medical Center Utrecht kurumundan bir grup araştırmacının geliştirdiği optik sistem ile karmaşık ve canlı dokular birkaç saniye içerisinde üretilebilecek. Yeni sistem büyük bir buluş olarak nitelendiriliyor. Dokular lazer ışını yardımıyla oluşturuluyor
''Volumetric bioprinting'' olarak adlandırılan yaklaşım ile kök hücrelerle dolu hidrojel içeren bir tüpün içerisinden lazer ışını yansıtılmasıyla doku ve dokular oluşturuluyor.
Üretilen dokunun üzerindeki belirli noktalara lazer ışını yansıtılıyor ve lazer ışını yansıtılan bölgeler katılaşıyor. Böylece 3 boyutlu dokular saniyeler içerisinde şekillendiriliyor. Şekillendirme işlemi sonrasında dokulara damarların da eklenmesi gerekiyor ve bu amaçla endotel hücreleri üretilen dokuya tanıtılıyor.
Üretilen dokular şu an için yalnızca birkaç inch genişliğinde olmasına rağmen dokuların klinik olarak kullanılabileceği öne sürülüyor. Ayrıca EPFL kurumunun açıklamalarına göre üretilen dokular şu anda kalp kapakçıklarının üretilmesinde, kompleks femur bölgelerinde ve menisküs için kullanılıyor.
Yeni geliştirilen tekniğin, ''bioprinting'' alanında birçok kapıyı aralayacağı tahmin ediliyor. Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
Bana çok korkutucu geliyor bunlar.