Anlık Bildirim
Sıradaki Video

300Hz ekran ve RTX2080 Super "Asus ROG Strix Scar 17 incelemesi"

Bu videoda Asus ROG Strix Scar 17 oyuncu dizüstüsünü inceliyoruz. Tasarımını ve RGB aydınlatmalarını değerlendiriyor, oyunlarla test edip gerçek dünya performansını test ediyoruz.

17.3 inçlik bir dizüstü, 2.6cm kalınlığında ve 2.88KG ağırlığında, 15.6 inç oyuncu dizüstüleri 2.2-2.7KG arasında değişiyor, nihayetinde 17 inç rakipleriyle benzer düzeyde. Dolayısıyla sırt çantasıyla sağa sola götürülebilecek boyutlarda, niye sırt çantası çünkü 280W ve 840 gramlık yani  neredeyse 1 kiloluk adaptörü büyükçe bir adaptör.

Tasarımı BMW’nin dizayn grubuyla geliştirilmiş. Arkası spor araçlara benziyor, havalandırma ızgaralarının bir kısmı ekranın altında, hemen arkasında ve benzer bir çizgi sağdan aşağı indirilmiş. Kapağı yalpalatmayan, pek rastlamayacağınız türden menteşelere sahip. Bir toplantıda mesela “ben oyuncu dizüstüsüyüm” diye bağırmıyor, bir yandan da RGB’ler devreye girdiğinde oyuncu kimliğini gösteriyor.

Dizüstünün sağı, solu ve önü RGB şeritlerle aydınlatılmış, arayüzünden istediğiniz rengi ve efekti ayarlayabiliyorsunuz. Ben RGB seven biriyim açıkçası, şeritlerin aydınlatma homojenliği pek iyi değil ama ışık şiddeti yeterince iyi, beni tasarımsal olarak yakaladı. Aura Sync destekli, yine destekli klavye, fare, kulaklık, hepsi eşlenik çalışabiliyor. Özetle kapağı metal, geri kalan yerler plastik malzemeden, yeterince diri hissettiriyor.

Solunda iki tane USB 3.0 portu, bir tane 3.5mm jack, arkasında bir USB 3.0, bir tane ikinci jenerasyon Tip C portu ki bunun üzerinden yüksek tazeleme hızlı bir monitöre görüntü verebiliyorsunuz, Display Port 1.4 standardında kendisi, HDMI, RJ-45 portu ve güç girişi var, güç girişi ele kola engel değil. Sağında ise NFC’li Keystone II denilen, özelleştirebileceğiniz bir anahtar var, buna Armoury arayüzü üzerinden cihaza yaptığınız ayarları kaydediyorsunuz, taktığınızda o ayarları uyguluyor, mod, fan devri ayarları, GPU hızaşırttıysanız hızaşırtma ayarlarınız gibi gibi, benim bir defa takıp unutacağım bir şey açıkçası. Gözüm kart okuyucu aradı, kart okuyucu yok, benim gibi içerik üretenler için büyük bir eksi, belli ki Asus kamerasıyla değil oynadığı oyunla içerik üretenleri hedeflemiş ROG Strix’de.

Klavye RGB aydınlatmalı çiklet bir klavye. Performansı, dönütleri iyi, tuşlar arası boşluklar dengeli, alışma süreci gerektirmedi, yön tuşları ise minnacık kalmış, bunları pek aktif kullandığım söylenemez. Gürültülü bir klavye değil, bol bol yazı yazan biri olarak oyuncu dizüstüsü olsa da tercihim biraz da olsa sessizlik. Sol yukarıda ses ayarları, mikrofon aç/kapa, mod ayarı ve Armoury arayüzünü açan atanmış butonlar var, F tuşlarının üzerinde de diğer multimedya görevleri. Touchpad bir oyuncu dizüstüsü için gayet kesin, oyuncu olarak ekstra bir fareniz mutlaka olacak ama işiniz düştüğünde işini hakkıyla yapıyor.

17 inç FHD 300Hz 3ms tepki süreli ekranın çerçeveleri oldukça ince, alttaki çerçeve kalınca, bir webcam’i yok. Benim bir oyuncu olarak pek ihtiyacım olmuyor ama son zamanlarda herkesin iş, eğitim, iletişim derken bir şekilde işi düşüyor, ürünün fiyatı düşünülünce ekstra bir kamera bile eklenebilirdi kutuya bence.

Kontrastı biraz zayıf, renk canlılığı dizi-film için yeterli, oyunlarda da yeterli gelecektir. Açılarında sorun yok, maksimum parlaklık anlamında ben %80 civarında tuttum kapalı alanlarda, kurtarıyor yani. sRGB renk gamutunun %100’ünü, Adobe’un %75’ini kapsıyor, misal veriyorum Zephyrus Duo sRGB’de %132, Adobe’da %100 gamuta sahip. Yani bu ekranın işi oyun ve dolayısıyla asıl meselesi tazeleme hızı, piksel tepki süresi anlamında gördüğüm en iyi dizüstü ekranlarından biri kesinlikle, ufo testinde de oyun testlerimde de kendini kanıtladı.

Kalbinde Intel’in 10. nesil i7 10875H’si var, 8 çekirdek 16 izlekli, üst segment bir işlemci, hem oyun oynamak hem de içerik üretmek için hayli güçlü. Önceki seri i7 9750H’den tek çekirdekte %10 civarı, çok çekirdekte %35 civarı daha güçlü, ikisi de 14nm mimarili, özetle boost hızı daha yüksek, fazladan 2 tane daha fiziksel çekirdeği var. GPU tarafında RTX2080 Super var ama hangisi, çünkü bu kartın 3’ü Max Q olmak üzere 9 tane farklı hızda versiyonu var, GPU-Z üzerindeki veriler ışığında 150-160W arasında gibi görünüyor. 8GB GDDR6 bellekli, GPU boost ile 1590MHz’e kadar çıkabiliyor, Ray Tracing ve DLSS 2.0 destekli, destekleyen oyunlarda ki mesela Metro Exodus’da bunlardan faydalanabilirsiniz.

Elimizdeki cihazda 16GB’lık tek modül RAM var, bu fiyattaki rakiplerinin neredeyse hepsi 32GB RAM’li ama rakipleri genelde RTX2070 Super ile geliyor, RTX2080’li denk rakipleri 5-6 bin lira civarı daha pahalı. 512GB NVMe SSD’li, tahmin edebileceğiniz üzere hiçbir durumda durup bekletmiyor, 2 tane de boş M2 slotu var. Özetle Asus yükseltilebilir şeylerde tasarruf edip bu bütçeyi RTX2080 Super’e yatırmış, gayet mantıklı bir hareket. Wi-Fi 6 ile geliyor, performansında, menzilinde bir aksilik görmedim. Şimdi lafı uzatmadan i7 10875H ve RTX2080 Super’in oyunlardaki performansını görelim.

İşlemci hızı 4.4GHz sularında seyrediyor, gerçi Rivatuner görüntüleyemedik, GPU ise 1900MHz’in üzerine çıkabiliyor. İşlemci kullanımı yer yer %80’leri görüyor, 93 derece civarlarına çıkıyor, 8 çekirdek 16 izlekli bir işlemci için normal. Yalnız GPU bazı oyunlarda, mesela Overwatch’ta çekirdek hızı olarak 2GHz’i zorluyor ama kullanımı %50 sularında kalıyor, maksimum 81 dereceye çıkıyor, burada da normal çizgide seyretti. 

Tüm testleri Turbo modunda gerçekleştirdiğimi de belirteyim, istenirse kendinize ait bir mod da oluşturabiliyorsunuz, hem fan devri belirleyebilirsiniz, hatta GPU’yu hızaşırtabilirsiniz, hızaşırtmanın ufak bir etkisi oluyor. Silent yani sessiz modunda evet fan açık, çalışıyor, duyuyorsunuz, rahatsız edici değil, Turbo modda bir oyuncu dizüstüsünden bekleyebileceğiniz kadar sesli. Çift fan ve bakır ısı iletim boruları ki korozyona karşı kaplanmamış olmaları bu segmentte şaşırtıcı, işlerini yapıyorlar. Soğutmadaki en önemli fark sıvı metal kullanılmış olması, standart RTX2080 Super’lerden 100MHz daha hızlı çalışabiliyor, oyununa göre değişiyor tabii. 

2x4.2W’lık hoparlörleri 17 inç bir dizüstü için ortalama düzeyde bence, ses yeterince detaylı, baslara yeterince değiniyor ama genel olarak bir oyuncu dizüstüsü hoparlörü seti, neyse ki hoparlörler alta değil yanlara bakıyor, bu da bir şeydir. Ben genel olarak kulaklıklarımı kullanmayı tercih ettim.

Batarya 66W/h bir batarya. Ekran %60 parlaklıkta, dengeli modda günlük bir kullanım yaptım, internette, alışveriş sitelerinde gezdim, mail takibi yaptım, bir yandan Spotify açıktı, oyun dışında sisteme yük bindirmeyecek her şeyi yaptım, bu şekilde 4.5 saat civarında bir ekran süresi elde edebildim. Sonuçta bir oyuncu dizüstüsü, özellikle ekran kartından tam güç alabilmek için adaptör gerekiyor tabii.

Asus içerisinde ROG Strix ve TUF ailesi arasında ne fark var, ödediğim ekstra bana ne kazandırıyor diye soracak olursanız, bir defa RTX ekran kartları burada, Ray Tracing, DLSS 2.0, bunlar günceli takip edenler için önemli. Benim Strix serisinde önemsediğim, özellikle de Scar 17’de tabiri caizse premium bulduğum şeyler sıvı metal kullanılması, kasanın altını çevreleyen LED aydınlatma ve BMW ile geliştirilen genel tasarım. 300Hz ekran Asus içerisindeki modelleri, TUF’u geçtim, rakiplerinde de sık göremediğimiz bir şey. Özetle, TUF daha çok fiyat performans odaklı, ROG Strix serisi lüks özellikler barındıran, Zephyrus da Asus’un en üst segmentini temsil ediyor.

Asus ROG Strix Scar 17, tam modeliyle G732LXS. Bu videonun çekildiği tarih itibarıyla fiyatı 25 bin lira civarı, RTX2080 Super’li rakiplerinden 5-6 bin lira daha uygun fiyatlı, RAM ve SSD’den tasarruf yapılmış, özellikle de çift kanal için RAM yükseltmesi yapılmalı. 300Hz ekrandan oyunlarda, rekabetçi oyunlar da olsa tam anlamıyla faydalanmak pek mümkün değil, bir dizüstünde 144Hz işinizi hayli görecektir ama 200FPS’nin üzerine çıkabildiğiniz oyunlar oluyor, bunlarda ekstra akıcılık olarak dönüyor. RTX3000’li dizüstülerin çıkmasına belli ki daha çok var, masaüstü versiyonlarını parasıyla bile bulmak güç, o yüzden RTX2000 serisine hala para yatırılabilir, ROG Strix Scar 17 üst segmentte gayet tercih edilebilir bir çözüm, tabii ki tercih karar sizin.

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim