Henüz 17 yaşındayken evinin garajında ilk sanal gerçeklik gözlüğünü geliştiren Palmer Luckey için sanal gerçeklik teknolojisini bir endüstriye dönüştüren kişi demek yanlış olmaz. Oculus şirketini kuran ve Oculus Rift sanal gerçeklik kaskının hayata geçirilmesine katkı sağlayan Luckey, bugünlerde sanal gerçekliği farklı bir alanda kullanmanın hesaplarını yapıyor. Luckey'in kurduğu savunma sanayi şirketi Anduril, ABD-Meksika sınırında ''sanal duvar'' inşa edecek ve sınır güvenliğinin sağlanması için Savunma Bakanlığı'na yardımcı olacak.
Fiziksel duvardan daha avantajlı
ABD Başkanı Donald Trump'ın, Meksika sınırına duvar örme fikrine karşılık Palmer Luckey'in şirketi Anduril geçtiğimiz yıl sanal duvar projesini yetkililere sunmuştu. Fiziksel bir duvardan daha düşük maliyetli, hızlı ve işlevsel olarak değerlendirilen Lattice(kafes) adı verilen sanal duvar; yapay zeka, VR, kameralar, LIDAR ve kızılötesi sensörlerden güç alan gelişmiş bir sınır güvenliği sistemi olarak dikkat çekiyor. Sensörler ve kameralar yardımıyla sınırı geçmeye çalışan insanlar, hayvanlar ve araçlar takip altına alınırken toplanan görüntüler nesneleri tanımlayabilen yapay zekaya iletiliyor. Nesneleri ayırt edebilmek ve kategorilendirmek için eğitilen yapay zeka da sınırı geçmeye çalışan şeyin herhangi bir tehdit unsuru oluşturup oluşturmadığını ya da geçişin yasa dışı olup olmadığını tespit edebiliyor.
Sistemdeki VR dokunuşu ise oldukça ilginç. VR kaskı takan yetkililer sınıra ait canlı görüntüleri takip ederken sensörler hareketli bir nesne ya da insan gördüklerinde parlak yeşil bir alarm vererek yetkililerin o noktayı doğrudan takip etmesine imkan sağlıyor. Böylece sınır boyu inşa edilecek bir duvar ve kontrol noktalarının sağlayacağı fayda Lattice sistemi ile anbean sağlanmış oluyor.
İlk testler başarıyla sonuçlandı
Tabi hem Anduril şirketinin çalışmaları hem de Lattice sisteminin ilerleyişi oldukça gizli tutulsa da Wired'ın raporuna göre sistem uzun bir süredir San Diego şehrinde ve Teksas eyaletinde test ediliyor. ABD'nin Meksika sınırında bulunan bu iki bölgede yapılan ilk testlerin sonuçları oldukça dikkat çekici. Sistem Teksas'ta test edildiği 10 hafta boyunca sınırı kaçak yollarla geçmeye çalışan 55 kişinin yakalanmasını sağladı. San Diego'da ise test sürecinin ilk 12 gününde 10 kişi sistem ile yakalandı. Sistemin toplam maliyeti, Anduril şirketine yapılan ödeme ve ne zaman sınır boyunca uygulanacağı ise henüz bilinmiyor.
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
sonsua kadar sürecek o video
harbiden sıktı bu video
ya yeni video ekleyin ya da bu videoyu kaldırın
1 yaz kısa süre kullanım için ideal,
Hawli
Çok eğlenceli görünüyor :))
Baya eğlenceli görünüyor :)
Eğlenceli görünüyor
mars için birebir :)
Son derece farklı bir alet :D
çöp
türkiyede satılmıyor mu daha?
@ccguven evine giren surilere yemek olmuş ilk işleri yemek değilmiş...
Yine mi piramit ( sürekli gördüğüm masonik sembolleri vurguluyorum, istatistikleri bilelim, yerlileriyle iş yapmayalım )
Yurtdışı fiyatı bile 9k olunca insanın hevesi kaçıyor
Benim oğlana alayım bi tane
Efsane Türkiye’ye gelse alırım..
O ışık efektleri sadece yanlarda değil üstte de olmalıydı. Böylece tabancayı kullanan, kafasını yana eğmek zorunda kalıp, fıtık olmaz.
Mukemmel bir silah acaba ne kadar hızlı atıyor. [resim] [resim]
Fiyat makul olsa efsane olur gerçekten ya.