Anlık Bildirim

AMD Polaris grafik pazarına yol gösterecek

AMD'nin kutup yıldızından ilham aldığı Polaris adındaki yeni nesil grafik mimarisi, dünyadaki tüm cihazların piksellerine güç vermek amacıyla yola çıkmaya hazırlanıyor.

AMD nihayet merakla beklenen duyurusunu gerçekleştirdi ve CES 2016 fuarında yeni nesil grafik mimarisi Polaris'i resmiyete kavuşturdu. Farklı açılardan güçlendirilerek en iyi hale getirilmeye çalışılan Polaris, bu yıl ki AMD ekran kartlarının kalbine yer alacak.

Polaris bilindiği üzere kutup yıldızı ve dünyadan görünen en parlak yıldız olma özelliğini taşıyor. AMD kutup yıldızından ilham alarak Polaris mimarisini geliştirmiş ve şimdiye kadar ki en hırslı ve agresif ekran kartı mimarisini geliştirmiş. AMD Radeon teknolojileri grubu başkanı Raja Koduri, dünyadaki tüm cihazların en az yüzde 90'ındanki piksellere en verimli şekilde güç vermek istediklerini belirtiyor. Yani AMD'nin hedefi oldukça büyük.   

Açıklamalara göre; Polaris mimarisi watt başına performans olarak önceki nesilden tarihi bir farka sahip. Tabii bu tarihi fark ne derece net olarak bilinmiyor ancak daha önce Lisa Su iki kata kadar fark olabileceğini açıklamıştı. Otoritelerin beklentisi de watt/performans farkının 2-2.5 kat olabileceği yönündeydi.

AMD Poliars ile ilgili en önemli nokta FinFET üretim teknolojisine geçiş yapılması. AMD hangi firmaların üretim ortağı olacağını açıklamadığı için fabrikasyon süreci ile ilgili net bir bilgi yok ancak GlobalFoundries ve Samsung ortaklığında 14nm olarak üretileceği daha önce pek çok kez dile getirilmişti. 

FinFET mimarisi, geleneksel iki boyutlu transistör tasarımını alarak, iletken kanalı yan kısma yerleştiriyor ve ortaya çıkan üç boyutlu fin yapısı, akımı kontrol eden bir geçit ile çevriliyor. 3 boyutlu FinFET teknolojisinin en önemli faydası, sızıntıların önüne geçerek düşük güç seviyelerinin yakalanması oluyor. AMD Polaris mimarisi 14nm FinFET LPP üretim teknolojisi ile en üst düzey enerji verimliliğini yakalamaya çalışacak. 

AMD Polaris ile ilgili diğer bir detay da sadece grafik birimi olarak değil bir yonga seti olarak geliştirilmiş olması. Yani grafik birimi yanında ekran sürücüleri, bellek kontrolcüsü, bağlantı arabirimleri için kontrolcüler, geometri işlemcisi, grafik motoru ve iç yönetim blokları aynı yonga üzerinde yer alıyor ve hepsi de en iyi enerji tasarrufunu yakalayabilmek için tek tek optimize ediliyor. 

Polaris grafik mimarisi DirectX 12 desteğinin yanında DisplayPort 1.3, HDMI 2.0a ve 60kare/saniye hızında 4K video işlemeye imkan tanıyor. Ayrıca işlemcilerden hatırladığımız gecikmeleri en aza indiren Instruction Pre-Fetch teknolojisinden tam olarak faydalanabilme,  geliştirilmiş shader verimliliği, bellek sıkıştırma gibi önemli özellikler de yer alıyor. 

AMD, yeni grafik birimini Maxwell grafik birimleri ile karşılaştırmayı da ihmal etmemiş. İsmi bilinmeyen yeni bir AMD ekran kartı ile GTX 950 arasında yapılan karşılaştırmalarda, aynı sistem konfigürasyonu üzerinde her iki kartta aynı performans değerlerine erişmiş ancak AMD mühendislik örneği yüzde 63 daha az enerji harcamış ve 86W seviyelerinde kalmış. Mimarinin nihai sürümde daha yüksek enerji verimliliği değerlerine ulaşacağı tahmin ediliyor. 

AMD yeni ekran kartlarını piyasaya sürmek için pek aceleci davranmıyor. İlk Polaris tabanlı ekran kartları yılın ortalarında piyasaya çıkacak. Daha sonra yavaş yavaş ürün yelpazesi genişletilecek. Polaris mimarisinin gelecek nesil konsollarda da kullanılması bekleniyor.  
AMD Polaris grafik pazarına yol gösterecek
 
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
5864 kez okundu.
22 kişi, toplam 22 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
amd radeon 400, amd polaris ve
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim