Anlık Bildirim
Gecenin geç saatlerinde canınız sürekli abur cubur yemek istiyor ve nedenini bilmiyor musunuz? Bilim adamlarının sizin için bir cevabı var. Yapılan yeni bir araştırma yeteri kadar uyumayan kişilerin ödül mekanizması olarak abur cubura yöneldiklerini ortaya koymuş.



Almanya Köln Üniversitesi bilim adamları tarafından yapılan araştırmada, yorgunluğun rahat yemeye yönlendiren beyin hücre üretimiyle açlığı tetikleyen hormon üretimini arttırdığı görülmüş. Araştırmacılar önemli bir detay olarak gece boyu uyumayan kişilerin çikolata bisküvi gibi abur cuburları almak için adeta para saçtığını gözlemlediklerini belirtiyorlar. Aynı kişilerin yeterli uykuyu aldıklarında bu denli para harcamadıkları görülmüş.

Psikolog Julia Rihm, gece boyu uykusuz kalan kişilerde ödül mekanizmasının abur cubur yönünde şekillendiğini gördüklerini söylüyor. Uykusuz insanların beyinlerini MR ile görüntüleyen bilim adamları bu kişilerin amigdala ve hipotalamustaki sinir hücrelerinin adeta ateşlendiğini görmüşler. Bu bölgeler sırasıyla ödül ve iştahtan sorumlu. Bilim adamları bu nedenle uykusuzluğun obeziteyi tetikleyebileceğini belirtiyorlar.



19 ila 33 yaşları arasındaki sağlıklı 32 erkek birey üzerinde yapılan deneyde, deneklere akşam yemeğinde yoğurtlu makarna ve mantar soslu et yedirilmiş. Akabinde isteyeler evine giderek uyurlarken isteyenler laboratuvarda uyanık kalmışlar. Ertesi gün herkese 3€ verilmiş. Ancak, abur cubur fiyatları da her gün 25 sent arttırılmış. Deney sonucunda sadece uykusuz kalan deneklerin daha fazla para vermeye razı oldukları görülmüş.

Sonuçları oruç gibi aç kalınan durumlarla da karşılaştıran bilim adamları, yalnızca uykusuz kalanların abur cubur yemeye daha yatkın olduklarını görmüşler. Deneyin sonuçlarıyla MRI bulguları birleştirildiğinde amigdala-hipotalamus ikilisinin ödül-yemek çerçevesinde vücudu tetiklediği tespit edilmiş. Sonuçlar ışığında bilim adamları, her gün düzenli uyku uyumayan kişilerde vücut kütle indeksinde artmalar yaşanabileceği ya da obeziteye varan sonuçlar görülebileceği yönünde uyarıda bulunuyorlar.
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim