Akıllı telefon satın alırken ne kadar vergi ödüyoruz?
Ülkemizde yürürlükte olan vergi uygulamaları özellikle teknolojik ürünlerde etkisini oldukça fazla gösteriyor. Peki şu an bir akıllı telefon satın alırken ne kadar vergi ödüyoruz?
Günümüzün en önemli iletişim araçlarının başında gelen akıllı telefonların yükselişi hız kesmeden devam ediyor. Gelişen donanıma bağlı olarak artan fonksiyonel özellikler sayesinde artık birçok işlem tek bir cihaz üzerinden kolaylıkla yapılabiliyor. Kullanıcılar ise daha kolay ve pratik olduğu için mobil platformlara ağırlık veriyor.
Diğer taraftan dünyada olduğu gibi ülkemizde de cep telefonu satışlarında önemli bir hareketlilik söz konusu. Öyle ki -uluslararası araştırma şirketi Gartner’ın 2017 yılı 1. çeyrek verilerine göre- akıllı telefon satışları geçtiğimiz yıla oranla yüzde 9 artış gösterirken, liderlik koltuğunda 78 milyon satış ile Samsung yer alıyor. Güney Koreli şirketi 51 milyon akıllı telefon satışıyla Apple, 34 milyon ile Huawei ve 31 milyon adetle Çinli Oppo takip ediyor.
Türkiye’de akıllı telefon satın alırken ne kadar vergi ödüyoruz?
Ülkemizde şu an satışa sunulan telefonlardan Özel Tüketim Vergisi (yüzde 25), Katma Değer Vergisi (yüzde 18) ve TRT Bandrolü (yüzde 6) olmak üzere üç farklı vergi alınıyor. Üstelik vergi üzerinden vergi alınması fiyatları bir nebze daha yukarı çekiyor. Zira TRT Bandrolü ilk etapta ÖTV’nin, daha sonra ÖTV ile birlikte KDV matrahına giriyor. Başka bir deyişle 1000 TL maliyete sahip telefonda TRT Bandrolü (yüzde 6) için 60 TL değil, 88.5 TL ödüyoruz. Bunun 28.5 TL'sini KDV ve ÖTV oluşturuyor.
Bayi kârı ve diğer maliyetler dahil ederek bir hesaplama yapmak gerekirse 1918 TL değerindeki telefon teknoloji mağazalarında 3000 TL fiyat etiketiyle satışa sunuluyor. Yani 3000 TL’nin yüzde 36'sı, 1.080,97 TL’si devlete vergi olarak ödeniyor. Eğer bayi kârını ve diğer ücretleri dahil etmeden düşünüldüğünde 1000 TL maliyete sahip akıllı telefona 563,5 TL vergi biniyor ve toplamda 1.563,50 TL ödemek gerekiyor.
Bu durumu iyileştirerek iletişim ve haberleşme anlamında ilerlemek için şüphesiz yerli üretime ağırlık verilmeli, sektördeki firmalara çeşitli teşvik paketleri sunulmalı ve vergi yükü hafifletilmeli. Öyle ki katma değeri yüksek üretim ve ihracatın sağlanmasıyla teknolojiye daha kolay erişebilir hale gelebiliriz. Diğer taraftan sadece teknoloji alanında değil, otomobil sektörü başta olmak üzere birçok kategoride vergilerin düşürülmesi pozitif yönde bir adım olacaktır.
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü
GENEL İSTATİSTİKLER
39650 kez okundu.
77 kişi, toplam 83 yorum yazdı.
HABERİN ETİKETLERİ
akıllı telefon, Türkiye Haberleri ve