Anlık Bildirim

Almanya, ilk elektrikli otobanını Frankfurt'ta test ediyor

Almanya'nın kamyon ve çekicileri şarj edecek ilk elektrikli otobanı hizmete açıldı. 10 kilometre uzunluğundaki yol 2022 yılına kadar test edilecek. Siemens'e göre bu projenin faydaları büyük.

Almanya, ilk elektrikli otobanını Frankfurt'ta test ediyor Tam Boyutta Gör

Alman teknoloji devi Siemens’in ilk olarak 2012’de fikir olarak sunduğu, ardından Avrupa’nın bazı şehirlerinde pilot program olarak başlattığı eHighway projesi Almanya’da da hayata geçti. Bu proje ile elektrikli kamyon ve çekicilerin otobanlarda zehirli gaz salımı yapmadan seyretmesi planlanıyor.

Kamyon ve çekicileri yolda şarj ediyor 

Siemens’in eHighway, yani elektrikli otoban projesi kapsamında yolun en sağ şeridine denk gelecek şekilde kablolar döşeniyor. Tren, metro ve kimi zaman da yurt dışındaki otobüs hatlarında görmeye alışık olduğumuz bu sistem, şimdilik dizel hibrit gelecekte ise tamamen elektrikli kamyon ve çekicilerin sıfır emisyonlu olarak yoluna devam etmesini sağlıyor. Kamyonun üzerindeki pod kablolara değecek şekilde yükseliyor ve bu sayede enerji aktarımı gerçekleşiyor. eHighway'den çıkıldığında ise yine dizel motorla dola devam ediliyor.

Almanya’nın ilk eHighway sistemi şimdilik yalnızca 10 kilometre uzunluğunda ve Frankfurt yakınlarındaki bir otobana kurulu. Söz konusu enerji aktarımından faydalanmak isteyen araçların 90 km/s hızı geçmemesi gerekiyor. Her kamyon veya çekicide bu sistem için gerekli donanım bulunmadığı aşikar. Bu yüzden Almanya ve Volkswagen Grubu’nun eHighway sistemine uyumlu hibrit araçlar geliştirmek için işbirliği yaptığı söyleniyor.

100 bin km'de 20 bin euro yakıt tasarrufu 

Normal trafiğin akışını engellemeyen elektrikli otoban sisteminin 2022 yılına kadar burada kalacağı söyleniyor. 2022 yılına gelindiğinde, projenin fayda oranını inceleyen Alman hükumeti sistemin genişletilmesine ya da iptaline hükmedecek. eHighway teknolojisinin arkasındaki isim olan Siemens, sistemin faydalarının büyük olduğunu söylüyor.

Siemens, Alman otobanlarındaki çekici ve kamyonların yüzde 30’unun elektrikli olması durumunda fazladan 6 milyon metrik ton CO2 salımının engellenebileceğini belirtiyor. Tabii burada enerjinin yenilenebilir kaynaklardan sağlanması da son derece önemli. Ayrıca, eHighway’de 100 bin kilometre seyreden 40 tonluk bir çekicinin 20 bin euro yakıt tasarrufu edebileceği de verilen bilgiler arasında.


Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
10492 kez okundu.
21 kişi, toplam 22 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
almanya elektrikli otoban, elektrikli otoban ve
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim