Dünya çapında 500 milyonu aşkın kullanıcıya hizmet veren Bitdefender’ın yayınladığı son rapordaki bilgilere göre "Android SLocker" isimli fidye yazılımının, bu yılın ilk yarısında Danimarka'da kötü amaçlı yazılım bulaştığı raporlanan mobil cihazların neredeyse yarısına, Almanya’nın yüzde 25’ine denk geldiğine işaret ediyor.
Aynı listede Avustralya yüzde 21,54 ile üçüncü sıradayken, onu takip eden İngiltere yüzde 16,48 ile dördüncü sırada geliyor Amerika’daki fidye yazılım oranının ise yüzde 16 dolaylarında olduğu belirtiliyor.
Virüsün hedefinde deneyimsiz kullanıcıların bulunduğunu söyleyen araştırmaya göre Android işletim sistemine bulaşan zararlı yazılımlar cihazı kilitliyor ve gerçek bir şifreleme olmamasına rağmen kilidi açmak için kullanıcıdan para talep ediyor. Benzer bazı fidye yazılımlarında SD kartta depolanan dosyalar gerçekten şifrelerken, bazıları ise kullanıcıları korkutup talep ettiklerini alabilmek için pes ettirme taktiğini deniyorlar.
Virüs .apk dosyalarından ya da sahte sistem güncellemelerinden bulaşıyor
Fidye yazılımları kötü amaçlı .apk dosyalarının veri aktarımlarını gerçekleştirebilmek için kullanıcıların etkileşimlerine ihtiyaç duyuyorlar ancak bu noktada deneyimli kullanıcıları kandırmaları bir hayli zor oluyor. Diğer taraftan yanıltıcı reklamlar üzerinden kullanıcılara sahte sistem güncellemesi yoluyla virüslü yazılımlar indirtiliyor.
Bitdefender mağdur kullanıcılara yönelik hazırladığı raporda cihazına zararlı yazılım bulaşan kişilerin, şaşırtıcı bir şekilde fidyecilere 500 dolara kadar para ödemeye razı olduklarını ve tek amaçlarının dosyalarına zarar gelmeden kurtarmak olduğunu ortaya çıkardı.
Mutlaka güvenlik yazılımı kurulmasını tavsiye eden uzmanlar bilinmeyen kaynaklardan herhangi bir indirme işlemi yapılmaması, verilerin yedeklenmesi, resmi uygulama mağazaları dışındaki kaynakların tercih edilmemesi ve virüslü e-postalara karşı içerik filtreleme çözümlerine başvurulması konusunda kullanıcıları uyarıyorlar.
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü
GENEL İSTATİSTİKLER
5477 kez okundu.
18 kişi, toplam 18 yorum yazdı.
HABERİN ETİKETLERİ
bitdefender, fidye yazılımı ve