Günümüzden 5700 ila 5500 yıl öncesine tarihlendirilen bir mumya üzerinde yapılan kimyasal çalışmalar, mumyalama formülünün tahmin edilen de önce geliştirildiğini ve yaygın olarak kullanıldığını ortaya koydu. İtalya'nın Torino kentindeki Mısır Müzesi, mumyaya ev sahipliği yapıyor. Çalışma sonuçları Archaeological Science dergisinde yayınlandı.
Mumya sıvısının tarifi
York Üniversitesi'nden arkeolog Dr. Stephen Buckley, mumyalama için kullanılan sıvının, bu işlemin temelini oluşturduğunu söyledi. Sıvının içeriği şu maddelerden oluşuyor: bitkisel bir yağ (muhtemelen susam), bir bitki özü (yüksek olasılıkla hasır otu), muhtemelen akasyadan elde edilmiş doğal şeker, zamk, çam reçinesi. Bütün bunlar karıştırıldığında, reçinenin anti-bakteriyel özelliği, vücut parçalarının çürümesini önlüyor.
Dr. Buckley şöyle söylüyor: "Mumyalama işleminin kökenlerini, kimyasal açıdan bu kadar iyi gösteren bir mumyaya daha önce rastlanmamıştı. Mumyalamanın Keops Piramidi'nin yapıldığı dönemde, günümüzden 4600 yıl önce ortaya çıktığına dair yaygın bir görüş vardı. Fakat çalışmamız bunun çok daha önce başladığını gösteriyor."
Mumyalama aşamaları
Araştırmacılar Torino'daki mumyayı incelemeye başladı. Keşfedildikten sonra hiçbir işlemden geçmeyen bu mumya, kirliliğe maruz kalmadığı için Antik Mısır kimyasını bize sağlıklı bir şekilde sunabiliyordu. İncelemeler sonucunda mumyanın 20-30 yaş aralığındaki bir erkeğe ait olduğu anlaşıldı.
Kullanılan antibakteriyel sıvı karışım haricinde, mumyalama için başka adımların da uygulanması gerekiyordu:
* Beynin çıkarılması (muhtemelen çırpma yöntemiyle beyni sıvılaştırıyorlardı)
* İç organların çıkarılması
* Bedenin doğal tuz üzerine yatırılarak kurutulması
* Bedenin kumaşa sarılması
* İç organların çıkarılması
* Bedenin doğal tuz üzerine yatırılarak kurutulması
* Bedenin kumaşa sarılması
Dr. Buckley'e göre, Antik Mısır'da ölümden sonra da keyif alınabilecek bir hayatın olduğuna inanılıyordu. Fakat ruhun dinlenmesi için bedenin korunması gerekiyordu. Antik Mısır Devleti'nin günümüzden yaklaşık 5200 yıl önce kurulduğunu biliyorduk. Fakat bu çalışmaya göre, Mısırlı kimliği bilinenden daha önce oluşmuş olmalı.
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü
GENEL İSTATİSTİKLER
11191 kez okundu.
14 kişi, toplam 14 yorum yazdı.
HABERİN ETİKETLERİ
tarih, arkeoloji ve