Strix serisinin odağı belli, oyuncular. Yeni RX400 Strix ailesinin hem görsel hem de donanımsal olarak benzer ancak daha çok çevrimiçi ve e-spor oyuncularını hedefleyen RX460’ı test masamızda.
Strix serisine özgü detaylı ve albenisi yüksek kutusunun içerisinden kartın kendisi, kablo toplama şeritleri, birkaç yapıştırma, kurulum CD’si ve alışılageldik dökümantasyonlar çıkıyor, ürün üç yıl garantili.
Yeni Strix serisinin alışılageldik tasarımını benimseyen ve giriş segmentine hitap eden RX460 mini mini bir ekran kartı. 19.4cm uzunluğunda ve 12cm enindeki kart çift slot yer kaplıyor.
RX460 Strix, RX ailesinin şu an için en küçük üyesi, PCB’siyle soğutucusuyla da öyle. Kartı iki ısı iletim hattıyla Direct CU II blok ve Asus’un patentli 2 adet 8cm Wing Blade fanları soğutuyor. Soğutucunun ardında 4+1 kurulumunda Super Alloy II fazlar var, ısınan güç devreleri soğutma altında.
Kartın segmenti icabı arka kaplamaya yer verilmemiş, aslında Strix serisi gibi özel bir serinin her üyesinde olması gerek zira pencereli kasalarda hoş bir görünüm oluşturuyorlar. AURA RGB LED, kasadan dışarı bakacak şekilde konumlandırılmış, arayüzü üzerinden efekt atayabiliyor, mesela müzikle ritim tutmasını sağlayabiliyorsunuz.
RX460 giriş segmenti bir kart belki ancak Crossfire destekli, bu segmentte pek mantıklı değil ama destek sunulmuş. 75W TDP’li kart, referans tasarımın aksine 6 pinli bir güç girişine de sahip, bu da hızaşırtma potansiyelini arttırıyor.
Arka yüzünde bir DVI, bir HDMI 2.0b ve Display Port 1.4 çıkışlarına yer verilmiş, Display Port üzerinden HDR çıkış alabiliyorsunuz mesela.
Kartın detaylarına inelim, Polaris 11 ailesi ve Baffin kod adlı GPU yongası 14nm FinFET+ üretim süreciyle geliştirilmiş. 16 ROP ve 56 doku ünitesine sahip kart Micron üretimi 4GB GDDR5 bellekle güçlendirilmiş, 128-bit veriyolunda 112GB/s bant genişliği sağlanmış. Referans RX460, GPU için 1200MHz boost hızıyla gelirken RX460 Strix hızaşırtma moduyla 1256MHz’de geliyor. Kartın DX12, Vulkan ve Freesync destekli olduğunu da ekleyelim.
Oyun testlerine başlayalım, ilk oyunumuz Rise of the Tomb Raider, DX11’de Full HD çözünürlük ve Very High detay ayarında 30 kare/saniye, aynı ayarlarda DX12’ye geçince 34 kare/saniye şeklinde skor aldım, 2K çözünürlükte 22, 4K çözünürlükte ise 11 kare saniye şeklinde ki segmenti itibarıyla normal sonuçlar.
Assassins Creed Syndicate’e geçtiğimizde Full HD çözünürlük ve Ultra High ayarlarda 15 kare/saniye, Very High ayarlarda 25 kare/saniye aldım, High ayarlara çektiğinizde 35 kare/saniyenin üzerine çıkabiliyorsunuz. 2K ve Very High ayarlarda ise 14 kare/saniye aldı Rx460.
Witcher 3’e geldiğimizde sadece Hairworks ayarları kapalı halde, Full HD çözünürlük ve High detay ayarında 42 kare/saniye, Ultra High’da 30 kare saniye, 2K ve High detay ayarında ise 26 kare/saniye elde ettim.
GTA 5’te Full HD ve gördüğünüz ayarlarda 34 kare/saniye, çözünürlüğü 2K’ya yükselttiğimde ise 22 kare/saniye elde ettim.
Project Cars’a geçtiğimizde Full HD ve maksimum detay ayarıyla 52 kare/saniye elde ettim.
Project Cars’a geçtiğimizde Full HD ve maksimum detay ayarıyla 52 kare/saniye elde ettim.
3D Mark’ın DX12 destekli Time Spy testinde ise 1932 puanlık bir skor var, Unigine Heaven testinde 800 puan skorla kardeşlerinden bir hayli geride.
RX460, Full HD ve yüksek detay ayarlarında oynanabilirlik sınırını geçen bir performansa sahip, segmenti, fiyat segmenti gereği normal bir tablo var karşımızda. Bu kartın asıl odağının çevrimiçi ve e-spor oyuncular üzerinde olduğunu özellikle belirtelim, o yüzden şimdi canlı canlı birkaç oyunda neler yapabildiğine bakalım.
Uzun oyun maratonları ardından ekran kartı kaç dereceye kadar yükseliyor peki? Kısa ve öz, kart tabiri caizse ısınmıyor, maksimum 59 dereceye ulaşıyor. Serin olduğu kadar sessiz de, kart boştayken fanlar duruyor, maksimum yük altında da kasanın dışına bile çıkamayacak kadar az ses üretiyor, gönderilen test örneğinde Coil Whine’a da rastlamadım.
Hızaşırtma tarafında açıkçası heyecan verici bir şey yok, kart zaten referans RX460’a kıyasla 56MHz hızaşırtılmış olarak geliyor, RX serisinin hızaşırtma kabiliyetleri sınırlı, GPU tarafında bunun üzerine 25MHz, belleğe de 200MHz civarında hızaşırtma uyguladım, 3D Mark skoru 50-60 puan kadar oynadı, oyunlarda bir getirisi olmadı. En nihayetinde Asus kartın hızaşırtma potansiyelini kullanıp kullanıcıya hazır şekilde sunmuş diyebiliriz.
Asus RX460 Strix, giriş segmentine hitap eden, e-spor oyun ve oyuncularına odaklı bir ekran kartı. Asus’un Strix serisine has tasarım, soğutma ve faz kurulumundan nasibini almış tabii. GTA 5 ve Witcher 3 gibi oyunlarda, Full HD ve yüksek detay ayarlarında oynanabilirlik sınırının üzerinde kalıyor, oyununa göre daha fazlasını da sunabiliyor tabii.
E-spor oyunlarında ise Full HD çözünürlük ve yüksek ayarlarda her halükarda 60 kare/saniyenin üstünde kalmayı başarıyor. Bu videonun çekildiği tarih itibarıyla 650 lira civarında bir fiyat etiketine sahip, kendi gibi rakip marka özelleştirilmiş kartlarla eş seviyede bir fiyatı var. Rakipleri tarafında geçen senenin GTX950’sinin önünde, GTX960’ının arkasında kalıyor, yeni nesil GTX1050 ile ise kafa kafaya ama genel olarak piyasaya baktığımda bu videonun yayınlandığı tarih itibarıyla RX460’ın fiyatı GTX1050’nin bir tık altında.
Direct CU II soğutması, Super Alloy II fazları ve ultra sessiz yapısıyla özellikle MOBA, FPS ve MMORPG oyuncularının dikkatini çekebilecek, GTA 5 ve Witcher 3 gibi güç gerektiren oyunları da yüksek-orta ayarlarda can sıkmadan oynatabilecek bir kart olmuş Asus RX460 Strix.
Böylelikle bir incelememizin daha sonuna gelmiş olduk, bir sonraki videoda görüşmek üzere hoşçakalın.