Gaz karışımlarını bileşenlerine ayırmak, uzun yıllardır zorlu bir görev olarak karşımıza çıkıyor. Özellikle sanayi bölgelerinde zehirli gazların havaya salınımının önüne geçilmesi için gelişmiş filtreler kullanılıyor. Buna rağmen, nihai bir başarı elde edildiğini söylemek çok zor.
EPFL’de çalışan bir grup kimya mühendisi yaptıkları açıklamayla, atomik düzeyde grafen zar geliştirdiklerini, bu zarın ölçeklenebilir olduğunu ve gaz karışımlarını mükemmele yakın oranda bileşenlerine ayırabildiğini duyurdular.
Gaz karışımlarını bileşenlerine ayırmak için uzun yıllardır polimerlerden oluşan sentetik zarlar kullanılıyor. Yapılan çalışmalar bu filtreler içerisinde en verimlisinin grafen olduğunu ortaya koymuştu. Ancak, grafen filtre üzerinde moleküler düzeyde delikler açmak ve ölçeklenebilir üretim yapmak, bilim adamlarının aşması gereken en büyük iki engeldi.
Kimya mühendisi Kumar Varoon Agrawal yönetimindeki ekip geliştirdiği teknikle bu engelleri aştılar. Ekip, özel teknikleri sayesinde 1 mm2 alana sahip, 7 bar ve 250 oC’ye kadar dayanıklı grafen zar üretebildi. Her ne kadar, 1 mm2 küçük bir alan olsa da, bugüne dek üretilebilen grafen zarlar mikrometrelerle ölçülüyordu. Sözkonusu zar, metan ve hidrojen gazlarını % 0.025 hassasiyetle birbirinden ayırabiliyor. Bu değerler “nihai filtre geliştirildi” şeklinde yorumlanıyor.
Yenilikçi üretim tekniğinin geliştirilerek sanayide kullanılabilir hale getirilmesi, hava kirliliğinin önüne geçilmesi ve içme sularının temizlenmesi gibi sağlığımıza ve yaşam kalitemize doğrudan etki edecek alanlarda kullanılması hedefleniyor.