Havada, karada veya denizde insan kontrolüne ihtiyaç duymadan hareket edebilen ve ölümcül silahlar taşıyan savaş robotlarının geliştirilmesi için halihazırda ABD ve Rusya ciddi çalışmalar yapıyor. Yapay zekanın askeri alanda kullanılması ise pek çok kişinin aklına bilim kurgu filmlerindeki ''yapay zekanın insanlığı tehdit ettiği'' senaryoları getiriyor. Bu yönde oluşabilecek bir tehlikenin önünü şimdiden kesmek isteyen Birleşmiş Milletler ise geçtiğimiz günlerde düzenlenen bir panelde insansız, silahlı ''katil robotları'' ve yapay zeka konusunu ele aldı.
80'den fazla ülkenin katılımıyla gerçekleşen panelde, daha önce farklı insan hakları gruplarının da bahsettiği gibi bir gün bilgisayarları kontrol edebilecek güce ulaşacağı düşünülen yapay zekaya karşı hükümetlerin ayak uyduramaması ve bu alana yönelik kısıtlı çalışmalar düzenlediği vurgulandı. Doğrudan katil robotlar üzerine düzenlenen ilk BM toplantısı olan panelde bu robotların kullandığı silahların sınırlarını belirlemek ve silahların kullanımı ile ilgili yasal bir çerçeve çizmek için görüşüldüğü tahmin ediliyor. Panele başkanlık eden Hindistan Büyükelçisi Amandeep Gill de toplantıda; yasal olarak bağlayıcı belgelerin oluşturulması, davranış kurallarının belirlenmesi ve teknolojik sürecin yakından takip edilmesi gibi meselelerin de ele alındığını açıkladı.
Kendi Başına Karar Verebilen Ölümcül Robotlar
BM yetkililerine göre günümüzde tam anlamıyla otonom savaş robotu geliştirilmiş değil ancak katil robotların tam olarak ne olduğunu ve insanların bu robotlarla olan etkileşiminin ne olacağını belirlemek paneldeki kilit noktalardan birini oluşturdu. Üzerinde henüz tam olarak fikir birliğine varılamasa da BM yetkilileri katil robot ifadesinden silahları ateşlemek ve insanları öldürmek konusunda kendi başına karar verebilen robotları anlamamız gerektiğini düşünüyor. Toplantıda söz alan ABD'li yetkililer ise bir katil robot tanımı oluşturmak için henüz erken olduğunu belirtti. ABD'den gelen katılımcılar ayrıca füzelerin ve bombaların askeri hedeflere karşı yönlendirilmesine yardımcı olabileceğini ve böylece yanlışlıkla sivilleri vurma ihtimalinin de azalacağını dile getirdi.
Amandeep Gill'in açıklamalarına göre katılımcılar 2018'de tekrar bir araya gelecek ve bu kez yasal düzenlemelerin oluşturulması yönünde daha ciddi adımlar atılacak. Konvansiyonel Silahlar Kongresi kapsamı içerisinde gerçekleşen panelin katil robotlarla ilgili bir yasal düzenleme oluşturması halinde yasal düzenlemelerin, ilk olarak 1980 yılında temeli atılan ve bugüne kadar mayınlar, lazer silahları ve bubi tuzakları gibi silahların ve patlayıcıların kısıtlanması ilişkin kararların alındığı Konvansiyonel Silahlar Kongresi'nde kabul edilmesi bekleniyor.
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
sonsua kadar sürecek o video
harbiden sıktı bu video
1 yaz kısa süre kullanım için ideal,
@ccguven evine giren surilere yemek olmuş ilk işleri yemek değilmiş...
Benim oğlana alayım bi tane
O ışık efektleri sadece yanlarda değil üstte de olmalıydı. Böylece tabancayı kullanan, kafasını yana eğmek zorunda kalıp, fıtık olmaz.
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü
GENEL İSTATİSTİKLER
3759 kez okundu.
11 kişi, toplam 11 yorum yazdı.
HABERİN ETİKETLERİ
robot, Birleşmiş Milletler ve