Her geçen gün büyüyerek önemli bir iş kolu haline gelen Bitcoin madenciliği faaliyetleri için yüksek enerjiye ihtiyaç duyan güçlü donanımların sürekli olarak çalışması gerektiğinden ucuz elektrik madenciliğin olmazsa olmazlarından biri. Çin'deki bazı bölgelerin madencilere sağladığı ucuz elektrik imkanı Çin'i Bitcoin madenciliği için bir merkez haline getirmiş durumda ancak Çin hükümeti şu sıralar madencilik faaliyetlerine pek sıcak bakmıyor. Halihazırda hava kirliliğini azaltmak için fosil yakıttan güç alan santrallere yönelik sıkı politikalar uygulayan Çin hükümetinin, ülkedeki en büyük enerji tüketen topluluklardan biri olan madencileri de yakından takip ettiği biliniyor.
Öte yandan Bitcoin'de meydana gelebilecek ani bir düşüşün madencilik sektörünü vuracağından ve bir kaosa neden olacağından endişe duyan Çin hükümeti, madencilik operasyonlarını kısıtlamaya yönelik çalışmalar yürütüyor. Bu durumun farkında olan Bitcoin madencileri ise ucuz elektriğe ulaşabilecekleri yeni cazibe merkezleri arıyor. Son zamanlarda Bitcoin madencilerinin gözünü diktiği noktalardan biri Kanada'nın Quebec eyaleti. Kuzey Amerika'da elektriğin en ucuz olduğu noktaların başında gelen Quebec'te ayrıca on yılı aşkın bir süredir 100 terawatt saatlik fazladan enerji de üretiliyor. Bu enerji fazlalığı ile eyaletteki 6 milyon hanenin yıllık enerji ihtiyacının karşılanabileceği belirtiliyor.
Ucuz ve temiz enerji
Bu enerji fazlalığını kullanmak ve eyaleti Bitcoin madenciliği için önemli noktalardan biri haline getirmek isteyen Quebec'in enerji ajansı Hydro Quebec, Çin'in aksine Bitcoin madencileri için teşvikler sunmaya hazırlanıyor. Enerjisinin yüzde 97'sini hidroelektrik santrallerinden elde eden ve ABD'deki endüstri ortalamasının 50 ile 240 kat altında karbon salınımı gerçekleştiren eyalet, Bitcoin madencilerinin ucuz ve temiz enerjiye ulaşmasını sağlayabilir. Böylece eyalette Bitcoin madenciliği yapan tesislerin çoğalması hem madenciler hem de eyalet yöneticileri için kârlı bir anlaşma olabilir. Hydro Quebec'ten David Vincent de Reuters'a verdiği demeçte dünyanın en büyük 5 Blockchain oyuncusundan üç veya dördünün eyalette bulunduğu belirterek aslında bu konuya uzak olmadıklarını ifade etti.
Karbon emisyonunu azaltan hidroelektrik santralleri ucuz ve temiz enerjinin anahtarı olsa da hidroelektrik santrallerin etkileri ve bu enerjinin uzun vadeli kullanımı kafalarda soru işareti oluşturmuş durumda. 1970 ve 2000 yılları arasında inşa edilen bir çok proje, eyaletteki Innu, Cree ve Inuit kabilelerinin hayatlarını olumsuz etkiledi ve geleneksel tuzak ve balıkçılık alanlarını sular altında bıraktı. Bu nedenle bölge halkı hidroelektrik santrallere karşı olumsuz bir tavır almış durumda. Bununla birlikte elektrikli otomobil pazarının büyümesiyle birlikte elektrik çok daha kıymetli hale gelecek. Böyle bir senaryoda Quebec yetkilileri fazlalık enerjiyi ABD'ye satmayı düşünebilir ve Bitcoin madecilerinin ucuz enerji hayali suya düşebilir.
Yer kapma mücadelesi başladı bile
Tabi bu Quebec yetkilileri bu ihtimalleri de göz önünde bulunduruyor ancak pek çok Bitcoin madenciliği işletmesi şimdiden eyaletten yer seçmeye başlamış durumda. Eyaletteki en büyük madencilik operatörlerinden Bitfarms, madencilik operasyonları için eyalette üç yeni tesis açmayı planlarken Çin başta olmak üzere farklı ülkelerdeki madencilik işletmeleri de bölgede açacakları tesisler için araştırmalarını sürdürüyor. Hatta orman ürünleri ve kağıt üreticileri gibi işletmeler dahi bölgeden yer kapmak için yarışa girmiş durumda. Bütün işletmelerin istediği tek şey operasyonları için yeterli alan ve ucuz enerji. Quebec'in bu taleplere nasıl yanıt vereceği ise önümüzdeki günlerde netlik kazanacak.
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz: