Japonya robotları kullanarak dış dünyayla iletişimi kısıtlı olan bireyleri mümkün olduğunca daha sosyal hale getirmeye çalışıyor. Bu çalışmaların sonuncusu ülkenin önde gelen hayır kuruluşlarından Nippon Vakfı tarafından gerçekleştirildi. Vakıf tarafından işletilecek olan ve kasım ayında faaliyete başlayacak olan kafede robot garsonlar kullanılacak. Robot garsonları yönlendiren kişiler ise diğer kafelerde çalışma imkanı bulamayan engelli bireyler olacak.
ALS hastaları kontrol edecek
Nippon Vakfı bu projeyi aslında geçtiğimiz ay tanıtmıştı ancak projenin detayları ve ne zaman uygulanacağı soruları yanıtsız bırakılmıştı. Japon robot üreticisi OryLab tarafından geliştirilen OriHime-D isimli robotlar sahip oldukları kameralar ve hoparlörler aracılığıyla müşterilerin siparişini almak ve kahve servisi yapmak gibi işlemleri yerine getirebiliyor. Engelli bireyler kafenin arka kısmında veya evlerinde bu robotları tablet veya bilgisayarlar üzerinden kontrol edecek ve garsonların yaptığı işi tamamlamış olacak.
“Vücutlarını hareket ettiremeyen kişilerin de çalışabileceği bir dünya yaratmak istiyorum.” diyen OryLab CEO'su Kentaro Yoshifuji ve Nippon Vakfı tarafından yapılan açıklamaya göre ilk etapta robotlar ALS hastaları tarafından kontrol edilecek. Göz izleme teknolojisi ile hastaların göz hareketleri ve mimikleri ile robotların kontrol edileceğini belirten yetkililer ilerleyen aşamalarda hareket kabiliyetini önemli ölçüde kaybetmiş diğer hastaların da kafedeki robotları kontrol edebileceğini dile getiriyor.
26 Kasım'da kapılarını misafirlerine açacak olan kafe, 7 Aralık tarihine kadar hafta içi 5 gün hizmet sunacak. İki haftalık bu süreci pilot program olarak değerlendirecek olan vakıf sonrasında ise kafenin çalışma günlerini ve çalışacak kişileri netleştirecek. Tokyo'nun Akasaka bölgesinde açılacak olan kafenin Tokyo'da gerçekleşecek olan 2020 Paralimpik Oyunları'na kadar düzenli olarak faaliyet gösteren bir kafe olması ve benzer amaçla açılacak diğer kafelere örnek olması hedefleniyor.
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz: