Canlı topluluklarındaki gen dağılımlarının nesilden nesile değişmesi sürecine evrim denir. Antropoloji, biyoloji, paleontoloji, genetik gibi bilimlerin temelinde yer alan bir konudur. Evrimi ve mekanizmalarını anlamak nispeten kolay olsa da Dünya ekosistemlerindeki canlı çeşitliliğinin şekillenmesinde rol oynayan pek çok etkenin anlaşılması zor olabilir. Uluslararası bir araştırma ekibi, evrimsel uyarlanmaya ve nesil tükenmelerine yol açan temel faktörlerin birçoğunu hesaba katarak, bir bilgisayar simülasyonu geliştirdi.
20 Temmuz 2018'de Science dergisinde yayınlanan çalışma, coğrafya ve iklim değişimleri arasındaki karmaşık etkileşimleri ele alıyor. Ayrıca çevresel koşulların, türlerin evrimsel geçmişini ve çeşitlenmesini nasıl etkilediğini öğrenmemizi sağlıyor.
Araştırmacılar, hem canlı türü olarak hem de iklimsel anlamda Dünya'nın en fazla çeşitlilik gösteren bölgesi olan Güney Amerika'ya odaklandı. Yaklaşık 14 milyon yıl önce oluşmaya başlayan And Dağları, canlıların evrimini incelemek için harika bir ortam oluşturdu. And, Dünya'nın en uzun dağ silsilesi ve tek tropik olanı. Üstelik gezegenin en büyük tropikal yağmur ormanı olan Amazon da burada yer alıyor.
Araştırmacılar Güney Amerika'nın eski iklimini modellemeye çalıştılar. Geleneksel ve istatistiksel yaklaşımları iklim modellemeyle birleştirdiler. Model yaklaşık 800.000 yıl kadar geriye gidebiliyor. Ayrıca zaman zaman tekrarlanan buzlanma ve erime döngüleri arasındaki iklimsel değişimleri tahmin ediyor.
Evrimsel sürecin kaçınılmaz bir sonucu olan türleşme, değişen iklim ve coğrafi özellikler gibi çeşitli faktörlerden etkilenen karmaşık bir süreçtir. Bu faktörler, popülasyonların bölünüp izole olmasına ve yeni türlerin doğmasına zemin hazırlayabilir.
Bilgisayar modeli hazırlanırken, önceden belirlenmiş herhangi bir hedefe ulaşma amacı yoktu. Sadece temel süreçler hesaba katılmıştı. Model buna rağmen şaşırtıcı bir şekilde, günümüzdeki kuş, memeli ve bitki türlerinin haritalarına benzeyen biyoçeşitlilik haritalarını üretmeyi başardı. Böylelikle evrim sürecini etkileyen koşulların, belli algoritmalarla modellendiğinde ne kadar etkileyici olabileceğini gördük.
Modelleme ekibinden Neil Edwards, "sonuçlarımız, yaşamın evriminin değişen fiziksel şartlarla ne kadar da yakından ilişkili olduğunu gösteriyor" dedi.
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
Bana çok korkutucu geliyor bunlar.