Rakiplerinden ayrılan özelliklere sahip
ABD ve Avrupa'da pek fazla duyulmayan Tencent Music, Çin'in en büyük dört müzik uygulamasına(QQ Music, Kugou Music, Kuwo Music ve WeSing) ev sahipliği yapıyor. Spotify ve diğer müzik akış platformlarından farklı olarak Tencent Music, kullanıcıların sadece diledikleri sanatçıları dinlemesini sağlamakla kalmıyor; aynı zamanda müziğin odak noktası olduğu bir sosyal mecra da yaratıyor. Böylece kullanıcılar; müzikleri birbirleriyle paylaşmak, müzikler hakkında yorum yapmak, arkadaşlarıyla birlikte şarkı söylemek gibi farklı imkanlara da sahip.
Tencent Music'i rakiplerinden ayıran bir diğer unsur ise gelir noktasında görülüyor. Halihazırda Spotify, uygulamadan faydalanmak için her ay ödeme yapan 90 milyon civarında kullanıcıya sahip. Ücretli abonelik modeli Spotify ve diğer müzik akış platformları için temel gelir kapısı. Tencent Music de ise durum böyle değil. Platformu kullanan kullanıcılar herhangi bir ödeme yapmadan müzik dinleme imkanına sahip. Çok az sayıda kullanıcının ödeme yaptığı Tencent Music tarafından sunulan belgelere göre platformun gelirlerinin büyük bir kısmı kullanıcıların, diğer kullanıcılara gönderdikleri sanal hediyeler üzerinden sağlanıyor. Ayrıca kullanıcıların canlı karaoke performansı gibi canlı yayınlardan da platform gelir sağlıyor.
Sahip olduğu farklılıklarla standart bir müzik akış hizmetinin ötesine geçen Tencent Music, ABD'de halka arz edilmek için ABD'nin önde gelen borsalarından Nasdaq'a gerekli belgeleri iletti. Söz konusu belgelere göre Tencent Music 2017'de 1.7 milyar dolar, 2018'in ilk altı ayında ise 1.3 milyar dolar gelir elde etti. Halka arz ile birlikte şirket 25-30 milyar dolar arasında bir değere ulaşmayı hedefliyor. Bu yıl nisan ayında halka arz edilen Spotify ise 29.6 milyar dolar değerine ulaşmıştı.
Tencent, iki şirkette de hissedar
Çin'in Spotify'ı olarak nitelendirilen Tencent Music, şüphesiz Spotify'ın en büyük rakibi olacak ancak iki platfrom aslında birbirleriyle küçük bir bağlantıya sahip. Tencent Music'in hisselerinin yüzde 58'i Tencent'in elinde. Öte yandan Tencent, Spotify'ın hisselerinin de yüzde 10'unu elinde tutarak Spotify'ın en büyük yatırımcısı konumunda. Bu nedenle iki platform rekabet edecek olsa da Tencent bu rekabetten zarar görmeyip karlı çıkmayı hedefliyor.
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
param olsa alacağım helikopter
Bu sadece başlangıç toplam 500 tane üretilmesi planlanıyor. Yerli ve ihracat amaçlı.