- Robot satmak yerine sebze satmayı tercih ettiler
- Çiftlik; robotların ve yazılımın kontrolünde
- Yorumlar
Robot satmak yerine sebze satmayı tercih ettiler
Şirketin kurucuları Brandon Alexander ve Jon Binney daha önce pek çok şirkette çalıştıklarını ve robotlar üzerinde çalışmaları için Google'dan da teklif aldıklarını belirtiyor. İkilinin ifadelerine göre robotları havacılıkta veya ulaşımda kullanmak gibi fırsatlar önlerinde mevcuttu ama onlar sosyal fayda sağlamak istedi. İkili, Iron Ox ile diğer şirketlere robot satmak yerine insanlara sebze satmayı tercih ettiklerini belirtiyor.
Şirketin kurduğu ve ilk otonom çiftlik olarak anılan çiftlikte hidroponik tarım uygulanıyor. Böylece besin maddeleri ve su, toprağa ihtiyaç duyulmadan bitkilere aktarılabiliyor. Tabi yine de çiftlikte birilerinin bitkilerle ilgilenmesi gerek. Şirket bu görevi Angus isimli 360 kilogram ağırlığındaki robot başta olmak üzere tamamen robotlara devretmiş durumda. Angus bitkilerin büyüme durumuna göre bitkileri çiftlikteki farklı bölgelere taşırken çiftlikte görev yapan ve iki kola sahip olan diğer robotlar ise bitkilere su ve besin maddelerini veriyor.
Çiftlik; robotların ve yazılımın kontrolünde
Bitkilerin sağlık durumlarını, hasat zamanını ve bitkilerle ilgili diğer ayrıntıları anbean takip edebilmek adına şirket ''Beyin'' adını verdikleri bir yazılım da geliştirmiş durumda. Çiftlikteki kameralar ve robotların üzerinde yer alan kameralar bu yazılıma veri gönderirken yazılım bitkilerin durumunu analiz ediyor. Beyin, Angus ve diğer robotların hepsi bulut tabanlı sistem aracılığıyla birbirleriyle iletişim halinde kalıyor ve Beyin'den gelen veriler ışığında robotlar bitkilerle ilgilenmeyi sürdürüyor.
Şu an için sadece yeşil yapraklı sebzelerin üretildiği çiftlikte, bir yıl içinde 26 bin adet sebze üretilmesi planlanıyor. Şirketin kurucularına göre çiftliklerde üretilen sebzeleri, şehir merkezlerine taşımak hem zahmetli hem de sebzenin tazeliğine zarar veren bir süreç. Bunun yerine şehir merkezlerine yakın noktalarda otonom çiftlikler kurarak besin tedarikini daha güçlü hale getirmek istiyorlar.
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz: