Wendelstein 7-x nükleer füzyon reaktörü, hatırlayacağınız üzere 80 milyon derecelik bir hidrojen plazma bulutunu saniyenin dörtte biri kadarlık bir süre için muhafaza edebilmeyi başarmıştı. Temiz ve sınırsız enerji üretimi için devrimsel bir gelişme olan bu olayın haberini geçtimiz hafta yayımlamıştık. Almanya'nın bu devrimsel deneyinin üzerinden henüz bir hafta bile geçmemiş olmasına rağmen Çin, bu alanda yeni bir rekora imza attıklarını duyurdu.
Çinli bilim adamlarının yaptığı duyuruya göre; EAST(Experimental Advanced Superconducting Tokamak) füzyon reaktör makinesi, 49.999 milyon derece sıcaklığındaki bir hidrojen plazma bulutu üretti ve bu bulutu tam 102 saniye boyunca muhafaza edebilmeyi başardı. Yaklaşık 50 milyon derece sıcaklığındaki bu hidrojen plazması türünün en sıcağı değil, ancak yine de Güneş'ten 3 kat daha sıcak olduğunu unutmamak gerek.
Çin'in deneyindeki asıl başarı ise, hidrojen plazma bulutunun 102 saniye boyunca muhafaza edilebilmesi oldu. 60 yıllık tokamak makineleri tarihi boyunca bırakın 102 saniyeyi, 20 saniyeyi dahi geçebilen olmamıştı. Çin Bilimler Akademisi, bu rekorun altında çok sıkı bir çalışmanın yattığını belirtiyor.
Almanya'nın 80 milyon derecedeki hidrojen plazmasını çeyrek saniye boyunca muhafaza edebilen stellatörüne karşı Çin, 49.999 milyon derecelik plazmayı tam 102 saniye boyunca tutabilmeyi başardı. Füzyon çalışmalarında Almanya'nın aksine tokamak makineleri kullanan Çinli bilim insanlarının asıl hedefleri ise 100 milyon dereceyi 1000 saniye boyunca muhafaza edebilmek.
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
sonsua kadar sürecek o video
harbiden sıktı bu video
1 yaz kısa süre kullanım için ideal,
@ccguven evine giren surilere yemek olmuş ilk işleri yemek değilmiş...
Benim oğlana alayım bi tane
O ışık efektleri sadece yanlarda değil üstte de olmalıydı. Böylece tabancayı kullanan, kafasını yana eğmek zorunda kalıp, fıtık olmaz.
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü
GENEL İSTATİSTİKLER
7486 kez okundu.
32 kişi, toplam 33 yorum yazdı.
HABERİN ETİKETLERİ
çin, stellatör ve