Anlık Bildirim

“Cumhurbaşkanı Erdoğan Hyperloop projesine sıcak bakıyor”

Hyperloop Transportation Technologies CEO’su Dirk Ahlborn, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kendilerini desteklediğini ve muhtemel işbirliklerinin masada olduğunu söyledi.

“Cumhurbaşkanı Erdoğan Hyperloop projesine sıcak bakıyor” Tam Boyutta Gör

Elon Musk’ın hemen her fırsatta bulunduğu atıflar ile popüler hale gelen ve geleceğin ulaşım ağı olarak ifade edilen Hyperloop konusunda tüm dünyada ilgi çekici gelişmeler yaşanıyor. Hyperloop Transportation Technologies tarafından geliştirilen ve çelikten 10 kat güçlü, 5 kat hafif olarak ifade edilen vibranyumun ulaşım ağında kullanılacak en önemli materyal olarak ifade edilmesi, hayallerin yavaş yavaş gerçeğe dönmesi yolunda atılan önemli bir adımdı.


Elon Musk’ın kazı şirketi Boring Company ile bu noktada önemli bir misyon üstlenme konusundaki pozitif duruşu da düşünülünce iş daha heyecan verici bir noktaya geliyor. Bu konuda yaşanan gelişmeler bir yana Hyperloop Transportation Technologies CEO’su Dirk Ahlborn, İstanbul’da ana konuşmacı olarak yer aldığı Geleceğin Akıllı Şehirleri Zirvesi kapsamında yaptığı açıklamalar heyecan uyandırdı.


Erdoğan ile 2 Kez Görüşüldü

Zirvede İstanbul - Ankara arasının Hyperloop ile 40 dakikada geçilebileceğini söylemesi bir yana bu konuda hükumetle işbirliği içinde olduklarını da ifade etti. Washington’da Cumhurbaşkanı Erdoğan’a bir sunum yaptıklarını ifade eden CEO, iki kez gerçekleştirdikleri toplantıda Erdoğan’ın Hyperloop teknolojisine hayli sıcak baktığını dile getirdi. CEO ayrıca Merkel ve Putin ile de temaslarda bulunmuş.


Neden Türkiye?

Üç yıl içinde Hyperloop ağı ile ilk yolcuları taşımak isteyen Ahlborn, Türk hükumeti gerekli düzenlemeleri yapsın diye birlikte çalışmaların yürütüldüğünü belirtiyor. VEO Türkiye’ye sıcak bakmalarındaki etkiyi şöyle ifade etmiş;


"Bu arada Türk şirketleriyle çalışıp Türk ekosistemini geliştirmeye çalışıyoruz. Türkiye pazarına yatırım yapmak istiyoruz. Birçok hükümetle inovasyon merkezi kurmak için görüşüyoruz. Türkiye de bunlardan biri olsun diye umuyoruz. Türkiye'de birçok ekonomide olmayan avantajlar var. İmalat sanayisi var, makine üreticileri var, Türkiye birçok sektörün küresel çapta tedarikçisi. Türkiye ulaştırma teknolojilerinde hem dijital hem fiziksel bir hub olabilir.”


İşletme Maliyetleri Çok Düşecek

Dünyada demir yolları devlete önemli külfetler getirebiliyor. Kurulum maliyetleri zaten çok yüksek rakamlarda ama işletme rakamları da her yıl gider kalemi olarak bütçeye ekleniyor. Örneğin New York metrosunun yıllık zararı 2.2 Milyar Dolar, Almanya’nın demir yollarına ayırdığı aylık sadece destek fonu 22 milyar Euro düzeyinde. Hyperloop’un işletme maliyeti ise kat kat düşük.


Hyperloop Nasıl Çalışıyor?

Buradan yola çıkarak elektromanyetik mıknatılar ile sürtünmeyi en aza indirgeyen Hyperloop teknolojisi, kompresör fanları kullanarak mümkün olan en az enerji ile (bir anlamda kapsüller bir noktadan diğer noktaya fırlatılarak) yüksek hızlara erişerek ulaşım sağlamayı olanaklı kılıyor ve bu özellikleri ile de kara, hava, deniz ve demir yollarından sonra beşinci ulaşım ağı olarak ifade ediliyor.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
36685 kez okundu.
37 kişi, toplam 37 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
Türkiye Haberleri, hyperloop ve
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim