Yeni biri olmanın bedeli 1100$
Dark web olarak adlandırılan ve internetin suç odaklı kara borsası tanımı yapılan alanda kullanıcılara ait kişisel veriler ihtiyacı olanlara satılıyor. Kimisi 1 centten kimisi de yüzlerce dolardan işlem görüyor.
Top100VPN tarafından yapılan bir araştırmaya göre finans tarafında en pahalıya giden hesaplar PayPal’a ait. Yaklaşık 250$’a kadar alıcı bulabiliyor. Sonrasında ise çeşitli bankalara ait kullanıcı giriş bilgileri geliyor. Bunlar da 160$ civarında seyrediyor. Bu bilgiler bir kez ele geçirildi mi kullanıcının hesabının boşaltılması büyük ihtimal. O yüzden çok değerli.
Finans harici alanda ise en çok ilgi gösterilen veri Apple ID giriş bilgileri. Tanesi 15.39$’dan satılan Apple ID verileri ile hatırlanacağı üzere ünlülerin kişisel fotoğrafları internete sızdırılmıştı. Bu bakımdan etkisi ve kazancı büyük oluyor.
Sonrasında Ebay hesapları 12$, Amazon hesapları 10$, Uber hesapları 10$, Booking hesabı 5$ şeklinde giden liste mevcut. Facebook 5$ civarında olsa da en yakın sosyal ağ hesaplarını ikiye katlıyor. Ayrıca Skrill hesabı 50$, pasaport bilgileri ise 60$ civarında. Eğer bir kişiye ait tüm verileri bulabilirseniz 1100$’a sizin oluyor. Yani 1100$ karşılığında o kişi oluyorsunuz.
Rakamlar oldukça korkutucu ve insanlar bu hizmetleri kullanmaya devam ettikçe artmaya da devam edecek gibi. Genelde hizmet sağlayıcılar bir takım çözümlerle veri tabanlarını korumaya çalışıyor anca Yahoo’nun milyarlık kullanıcı verisini çaldırması veya PSN saldırısı gibi olaylarda çaresiz kalıyor.
Son kullanıcı tarafında ise en azından gelen maillerin resmi hesaplardan olup olmadığına dikkat etmek, girilen sayfanın SSL bilgilerini ve adres doğruluğunu teyit etmek, anti-virüs programı kullanmak gibi tedbirlerin alınması gerekli.
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
Bana çok korkutucu geliyor bunlar.