Dalarna Üniversitesi ve Chalmers Teknik Üniversitesi işbirliği ile kurulan Team Eximus’un rekorlara doymayan başarısı, ekibin yarışmaya ilk katıldığı 2016 yılında başladı. Bu tarihten itibaren takım, her yıl kendi rekorunu kırmış.
Sürtünme kaynaklı enerji kaybını en aza indirmek maksadıyla raylarda yapılan yarışta, araçların 3,36 kilometrelik mesafeyi aralık vermeden gidebilmesi ve ortalama ağırlığı 50 kilogram olan altı yolcu taşıyabilmesi gerekiyor.
Eximus IV bu yılki başarısını inanılmaz hafif ve aerodinamik olan malzemeye borçlu. Aşırı derecede hafif olan uçak materyalleri ile yeni bir motor kullanan ekip, hazırlıklarını rüzgâr tünellerinde yaptığı çalışmalarla pekiştirmiş. Ortalamada bir bisikletten daha hızlı olmayan araçlar enerji verimliliği noktası da ise inanılmaz değerlere sahip. Bu kapsamda Eximus IV, her kişi için kilometre başına 0.603 watt/saat enerji harcamış. Altı kişilik bir araç için petrol verimliliği karşılığının ise 100km’de 0.34l olarak ölçüldüğü belirtiliyor.
Yarışmada dikkat çeken diğer grubun ise Chalmers Üniversitesi’nden Levitas ekibi olduğu ifade ediliyor. Standart tren rayı sistemi üzerinde manyetik kaldırma (magnetic levitation-maglev) prensibiyle hareket tren, raylardan 2 mm yükseklikte hareket ederken 160 kg’lık bir yük taşıyabilmiş.
Levitas ekibinin ürettiği manyetik trenden oldukça etkilenen HHK Cluster Müdürü ve İnovasyon Ödülü jürisi başkanı Paul Bogatir, aracın sektörü değiştirebileceğini belirtmiş.
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
param olsa alacağım helikopter
Bu sadece başlangıç toplam 500 tane üretilmesi planlanıyor. Yerli ve ihracat amaçlı.