1200W, Neverstop ailesinin tek üyesi değil, aynı tasarımda, özelliklerde ama sadece kablosuz bağlantısı olmayan 1200a şeklinde bir modeli de var. Kardeş model diyebileceğimiz 1000a ve 1000w şeklinde tarayıcısı olmayan modeller de var, bunlarda da aynı özellik ayrımı mevcut, 1200 serisine göre önemli farkı tarayıcılarının olmaması. Ama nedir, hepsi Neverstop ailesinin bir ferdi, hepsi dünyanın ilk tanklı lazer yazıcı ailesinden.
1200W, Neverstop ailesinin tek üyesi değil, aynı tasarımda ve özelliklerde 1200A şeklinde bir modeli de var, 1200W kablosuz bağlantıya sahip. Kardeş modeller ise 1000A ve 1000W, sadece yazıcılar, 1200 serisi ise tarayıcılı, dolayısıyla metin, görsel tarayabiliyorlar, fotokopi çekebiliyorlar.
Kutusundan bu şekilde, kalınca köpükler içerisinden çıkıyor, bunları bir kenara alıyoruz. Üzerinde hareketli parçaları tutan bantlar var, güzel haber, iz bırakan şeyler değiller, bunları da teker teker çıkarıyoruz. Dolum kısmında da var ama en önemlisi tamburdaki, ister tamburu çıkarıp alın bantları, ister olduğu yerde. Kutusundan alışılageldik dökümantasyonlar çıkıyor tabii ama en önemlisi bu güç kabloları ve bilgisayar bağlantısı için gerekli kablo. Bantları çıkar, kabloyu tak, cihaz çalışmaya hazır, zor bir şey yok.
Tasarım. Temiz ve sade bir görünümü var, beyaz-gri teması çoğu yazıcıda gördüğümüz bir tema zaten, ev veyahut bir çalışma ortamı olsun ortama uyum sağlıyor. Önünde HP logosu ve tank seviyesinin göstergesi bulunuyor. Kağıt tepsisi modüler yapıda, ister kullanın ister kullanmayın, üzerindeki mavi parçalar kağıtları düzenli tutmak için. Kapağı da var, kağıt yükledikten sonra bu hazneyi belki küçük çocuğunuzdan, belki meraklı evcil hayvanınızdan korumak için kullanabilirsiniz. Aldığınız çıktılar bir yatakta toplanıyor ve çıktıları tutan bir dil var, yine hareketli, bunu açın, kağıtlar düşmesin.
Arkasında bilgilendirme etiketi, güç girişi, bilgisayar bağlantı girişi, içerideki silindirlere ulaşabilmeniz için vidalı bir kapak ve hava tahliye ızgaralarından başka bir detay yok.
Boyutları. 38cm eninde, 28.7cm boyunda ve 29.3cm uzunluğunda, 8.7KG civarı bir ağırlıkta. Masaüstünde de kullanılabilir, kendine ait bir standın da üzerinde durabilir tabii ama genel olarak biraz yapılı, böyle tarayıcılı lazer cihazlar arasında normal diyebileceğimiz türden.
Üstünde bir ekranı var, siyah beyaz bir ekran bu. HP, ICON LCD adını vermiş buna. 32x32mm boyutunda, yeterli, yeterince net ve görünür, görünsün diye ille de tepeden bakmaya gerek yok. Üstte durum LED’leri, kağıt bitti, dolum yapmak lazım gibi gibi, altında ayar butonu ve misal veriyorum fotokopi çekerken adet ayarlamak, navigasyon için ileri geri butonları var. Onların da altında fotokopi, kimlik fotokopi, iptal, kablosuz bağlantı, yazdır ve açma kapama butonu var.
Kimlik fotokopi özelliği güzel düşünülmüş pratik bir şey. Tamam, fotokopiciler veya sık sık kimlik fotokopisi alanlar önlü arkalı kimlik fotokopisi alırken şuraya koy, çıktı gelsin, kağıdı şöyle çevir, kimliği ters çevir tekrar yazdır, bu sürece alışkınlardır ama Neverstop MFP 1200 ailesinde şöyle oluyor. Kapağı aç, kimliği üst yarıya, ortalayacak şekilde yerleştir, kimlik fotokopisine bas, yüzeyi yarıya kadar tarıyor tarayıcı, LED’lerden bittiğini görüyorsunuz zaten, açıp kimliği ters çeviriyorsunuz ve yazdır butonuna basıyorsunuz, kimlik fotokopiniz hazır, kağıdı ters çevir, şöyle çevir, şu yöne çevir işleri yok.
Tarayıcı kağıt üstünde 24-bit renk derinliği destekli bir tarayıcı, JPG, RAW, PNG, TIFF, PDF, genel geçer formatlara kayıt alabiliyor, tarayıcı alanı yeterince geniş. Benim şahsen kullandığım, ev tipi tarayıcılarda kenarlarda tabiri caizse sınırlar olduğundan taradığım kağıdı, kimliği tırnakla kaldırmam icap ediyordu, bunda tüm yüzey cam, kaydırıp alıyorsunuz. Kimlik taramasının anlatımı camın altında, cihazı ilk defa kullanacaklar için sürekli bir rehber var.
Şimdi, teknik özelliklere inelim. HP Neverstop MFP 1200W, siyah beyaz bir tanklı lazer yazıcı, kolayca doldurulabiliyor, bu özellikleriyle dünyada bir ilk. Dakikada 20 sayfaya kadar çıktı alabiliyor, kağıt haznesine 150 kağıda kadar yükleyebiliyorsunuz, çıktı yuvası da 100 kağıda kadar taşıyabiliyor. İlk çıktıyı makine hazır haldeyken 7-8 saniye içerisinde alabiliyorsunuz, yani başında bekletmiyor sizi.
Yazıcının kalbi, drum, diğer bir adıyla tambur. 20 bin sayfa çıktı kapasiteli ve kutusundan çıktığı haliyle cihaz 5 bin sayfa çıktı alacak şekilde dolu geliyor. Bu drum hem fiyatı segmentindeki cihazlardan daha yüksek ömürlü hem de 5 bin sayfalık dolu olarak gelmesi dolayısıyla satın alma safhasında çok önemli bir ayırıcı haline gelmiş. HP, 5 kişiye kadar ekipler ve aylık 2500 sayfa çıktı hedefleyenlere yönelik olduğunu belirtmiş. Tabii nedir, çok çıktının alındığı bir muhasabe bürosunda, emlakçılarda, sürekli kimlik fotokopisinin alındığı bir hastahanede ve küçük şirketlerde kullanılmaya müsait olduğunu düşünüyorum, elbette çok çıktı alıyorsanız ev için de tercih edilebilir.
Üzerindeki tank doluluk göstergesi üçe ayrılmış, büyüklerin her biri 2500 sayfa demek, şu an mesela tam dolu hali, şimdi de 2500 sayfa çıktı alınmış halini görüyorsunuz, takibini yapmak kolay yani.
2500 sayfa demiştik, evet cihazı denemek, birebir dolum yapmayı gösterebilmek için 2500 sayfa çıktı aldık. Orada da şöyle bir şey yaptık, dedik ki bu çıktılar sadece bu cihazı denemek için olmasın, israf haline dönüşmesin. TEGV, yani Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı’na ihtiyaçları olan başvuru dilekçeleri, belgeleri yazdırdık, bunları onlara teslim edeceğiz, çorbada ufak da olsa bizim de bir tuzumuz olacak yani, bir yandan da testimizi gerçekleştirmiş olduk.
2500 sayfayı üst üste, hiç durmadan aldım. Bu süreçte merak edebileceğiniz şeylerden biri şu, kağıt sıkıştırdı mı, hayır arkadaşlar. Olur ya, kazadır, bir şekilde sıkışır, bu senaryoyu canlandırabilmek için ben, yanlış bir şey olduğu için siz yapmayın ama ben yazdırma esnasında hazneye kağıt yükledim, kağıdı sıkıştırmasını sağladım. Cihaz durdu, çok sıkıştırmadı, yavaş yavaş çektim kurtardım kağıdı ve işine devam etti. İşin özeti şu, 2500 sayfa üst üste çıktıda hiç kağıt sıkıştırmadı.
Lazer yazıcılar, lazer ışınlarılarının drum içerisindeki hareketiyle, statik elektrikle yazdırma sürecini gerçekleştiriyorlar, dolayısıyla mürekkepli yazıcılara göre elektrik sarfiyatları daha yüksek ama çok kısa süreli kullanıldıkları için faturada etkisi en fazla birkaç kuruş oluyor. Yazdırma esnasında ısı üretiyorlar, dolayısıyla yaklaşık 100 çıktı da bir, birkaç dakika kendini soğutuyor yazıcı. Bu normal bir şey, lazer yazıcılarla haşır neşir olmayanlar için bir not olsun istedim.
Kablosuz özelliği için cihazı halihazırdaki bir ağa bağlıyorsunuz, kurulum sürecinde bir pürüz yaşamadım. Uygulaması üzerinden cihazın durumunu, toner tankı durumunu görüntülemek mümkün. Belge yazdırmak, bir şeyleri tarayıp direkt bir mail hesabına göndermek, tarama yapıp çıkanı telefona almak gibi yetenekleri var. Yalnız “sarf malzemesi al” seçeneği genel bir mağazaya aktarıyor sizi, keşke direkt ürünün drum’ına, dolum kitine yönlendirse.
HP Neverstop MFP 1200W. HP, yeni bir dönemin öncüsü oldu, tanklı mürekkepli yazıcılardan sonra tanklı lazer yazıcıları da bekliyorduk tabii ama bu hamleleriyle dünyada ilk oldular, test ettiğim süre boyunca da bir pürüzle karşılaşmadım. En nihayetinde dünyada bazı ilkleri ihtiva etse de lazer bir yazıcı bu, benim özellikle beğendiğim şeyler HP içerisinde drum ve dolum kiti anlamında %80’e varan tasarrufu, sayfa başına ciddi bir tasarrufla çıktı alabilmesi ve dolum kitinin uygun bir maliyetle temin edilebilmesi oldu.
Muadil dolum çözümleriyle aradaki fark bence ciddi kapandı, bu noktadan sonra dolum tarafında orijinalden vazgeçmek için bir sebep kalmamış gibi görünüyor. Özetle, çıktı ihtiyaçlarınızı göz önüne alın, belirleyin, sonrasında kıyasla daha dayanıklı drum’ı olsun, doldurması kolay ve bana maliyeti mümkün olduğunca az olsun derseniz HP Neverstop 1200W güzel bir seçim.