Anlık Bildirim

Dünya'ya en yakın olası yaşanılabilir gezegen keşfedildi "Bu seferki farklı"

Güneş Sisteminin komşusu Alfa Centauri yıldız sisteminde olası bir yaşanılabilir gezegen keşfedildi. Cüce yıldız Proxima Centauri'nin yörüngesinde bulunan gezegen özellikleriyle dikkat çekiyor.
"Olası bir yaşanılabilir gezegen keşfedildi", "Burada yaşam olabilir", "Bu gezegen Dünya'ya benziyor" tarzı haberlerden sıkılmış olabilirsiniz ancak bu seferki farklı. Zira Avrupa Güney Rasathanesi'nin (ESO) bu sabah açıkladığı "Yeni Dünya", Yeryüzü'ne sadece 4.2 ışık yılı uzaklıkta, Güneş Sistemimizin en yakın komşusu Alfa Centauri yıldız sisteminde bulunuyor.

Dünya'dan 4.2 ışık yılı uzaklıkta, 1.3 kat daha büyük

Bugün TSİ 14.00'de düzenlenen basın toplantısında ESO araştırmacıları tarafından duyurulan bu gezegen, Alfa Centauri yıldız sisteminin cüce yıldızı Proxima Centauri'nin yörüngesinde yer alıyor. ESO tarafından 'Proxima Centauri b' olarak isimlendirilen yeni Dünya adayı, boyut olarak Dünya'dan 1.3 kat daha büyük, yani üzerinde yürüyebileceğimiz kayalık bir gezegen olma ihtimali çok yüksek.

Kırmızı cüce Proxima Centauri'den 6.92 milyon kilometre uzaklıkta yer alan gezegen, yıldızı etrafındaki bir tam turunuysa 11.2 günde tamamlıyor. Gezegenin bu Proxima Centauri'ye olan bu yakınlığı aynı zamanda yıldızıyla arasında bir 'kütleçekim kilidi' olma ihtimalini de artırıyor. Yani aynı Dünya ve Ay gibi, gezegenin bir tarafı sürekli olarak yıldıza bakarken diğer tarafı karanlık kalıyor.

Araştırmacılar, Proxima b'nin Proxima Centauri etrafında izlediği yörüngenin tam olarak yaşanılabilir bölgeye denk geldiğini belirtiyorlar. Yıldıza bakan tarafındaki yüzey sıcaklığının yaklaşık -35 derece olduğunu tahmin eden ESO astronomları, gezegenin bir atmosfere sahip olma ve yüzeyinde sıvı halde su bulundurma ihtimalini ise oldukça yüksek görüyorlar.

Gezegenin karakteristik özellikleri hakkında aslında şu an için çok fazla bir bilgiye sahip değiliz ancak astronomlar ilerleyen araştırmalarla beraber Proxima b'yi çok daha detaylı bir şekilde öğrenebileceğimizi ifade ediyorlar.

Güneş Sisteminin en yakın komşusu

Keşfin en heyecan verici tarafı tabi ki Güneş Sistemine olan yakınlığı. Zira Alfa Centauri yıldız sistemi Dünya'ya o kadar yakın ki sistemin en büyüğü Alfa Centauri A'yı geceliğin gökyüzündeki en parlak dördüncü yıldız olarak görüyoruz.

Proxima Centauri ve yeni Dünya'mız Proxima Centauri b'nin de yer aldığı bu Alfa Centauri yıldız sisteminde üç farklı yıldız bulunuyor, yani üçlü bir yıldız sisteminden bahsediyoruz. Üçlü yıldızların Dünya'ya en yakın ve en sönük olanı Proxima Centauri yaklaşık 4.22 ışık yılı uzaklıkta bulunuyor. Sistemin diğer üyeleri Alfa Centauri A ve Alfa Centauri B ise 4.40 ışık yılı uzaklıktalar.

ESO tarafından hazırlanan Alfa Centauri sisteminin temsili videosu:

İşte ölmeden Alfa Centauri'yi görme ihtimalimiz

Proxima Centauri'nin yörüngesinde olası bir yaşanılabilir gezegenin keşfedilmesi elbette inanılmaz heyecan verici bir durum; ancak bahsettiğimiz 4.2 ışık yılı her ne kadar kozmik ölçekte epey az bir uzaklığı ifade ediyor olsa da biz, insanoğulları için kabul edelim ki çok da ulaşılabilir bir yer değil. Ancak yine de, ölmeden önce Proxima Centauri'yi görme ihtimalimiz var.

Ünlü milyarder Yuri Milner'ın henüz birkaç ay önce duyurduğu Breakthrough Starshot projesiyle beraber yalnızca 20 yılda Alfa Centauri yıldız sistemine ulaşabiliriz. Tarihin en büyük uzay projelerinden birisi olan Breakthrough Starshot'da dünyanın en zengin insanları dünyanın en zeki insanlarıyla iş birliğine giderek tek bir jenarasyon içerisinde başka bir yıldıza ulaşmayı hedefliyorlar.

Rus iş adamı ve fizikçi Yuri Milner'ın, Stephen Hawking'le iş birliğine giderek geliştirdiği bu proje kısaca komşu yıldız sistemi Alfa Centauri'ye çok küçük boyutlarda birden fazla uzay aracı göndermekten oluşuyor. Starchip ismi verilen bu uzay araçları uzay yelkeni, ışık yelkeni veya foton yelkeni olarak bilinen bir sistem kullanıyor ve gücünü tamamiyle ışıktan alıyor. Önümüzdeki 20 yıl içerisinde geliştirilmesi beklenen bir lazer sistemiyle hızlanacak olan uzay aracının hızı ışık hızının %20'sine kadar ulaşacak ve böylecek sadece 20 yılda Alfa Centauri'ye ulaşmış olacak.

ESO araştırmacılarının da katkı sağlamak istedikleri yüzyılın projesi Breakthrough Starshot hakkında oldukça detaylı bir şekilde yazdığımız habere ulaşmak için aşağıdaki bağlantıya tıklayabilirsiniz.

 
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
21254 kez okundu.
21 kişi, toplam 25 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
breakthrough starshot, yaşanılabilir gezegenler ve
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim