Bilgisayar dünyası bu sıralarda çok daha hızlı bağlantılar sunan PCIe 4.0 standartlarını benimsemek ve tüketiciye sunmakla meşgul. Ne var ki yeni bir teknoloji daha sessiz sedasız büyümesine devam ediyor.
Gen-Z nedir?
Yaklaşık 3 yıl önce bir araya gelen önemli yonga, bilgisayar ve bileşen devleri PCIe standardına alternatif olacak hatta onu geçecek potansiyele ulaşacak bir iç bağlantı teknolojisi üzerinde çalışmaya başlamıştı.
Gen-Z Konsorsiyumu olarak adlandırılan bu grupta AMD, ARM, Broadcom, Cray, Dell EMC, Hewlett Packard Enterprise, Huawei, IDT, Micron, Samsung, SK hynix ve Xilinx gibi devler yer alıyor. Konsorsiyum Gen-Z 1.0 adıyla ilk sürümü kısa süre önce yayınlamıştı.
Konsorsiyum günümüzde büyük veri gibi ağır yüklerin sürekli arttığını ve PCIe standardının bu gelişmelere ayak uyduracak derecede hızlı olmadığını düşünüyor. Gen-Z standardı bu bakımdan hızlı yeniliklerle güncellenen ve ihtiyaca hemen cevap veren bir yapıda geliştiriliyor.
PCIe 4.0 standardı hali hazırda hat başına 64GB/s bant genişliği ve minimum 300W enerji aktarımı sağlayabiliyor. Geliştirme aşamasındaki PCIe 5.0 ise 128GB/s bant genişliğine ulaşabiliyor.
Gen-Z standardının kabul görebilmesi için elbette bunun üzerine çıkması lazım. İlk açıklamalar yüzlerce Gbps bant genişliği vadediyor ancak henüz net rakamlar mevcut değil. Bunun yanında gerçek zamanlı veri analizleri, ölçeklenebilir bellek havuzları oluşturabilme, uçtan uca güvenli bağlantı kurabilme yeniliklerinden bahsediliyor.
Standardı benimsemeye başlayan ilk üreticilerle birlikte gerçek potansiyelini de görebileceğiz. Ne var ki Intel ve Nvidia şu anda konsorsiyuma dahil değil yani en önemli iki unsurun desteğinden yoksun. Bu bakımdan yaygınlaşma konusunda sıkıntılar yaşanacağı aşikâr.
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
param olsa alacağım helikopter
Bu sadece başlangıç toplam 500 tane üretilmesi planlanıyor. Yerli ve ihracat amaçlı.