İlk kez tamamen otonom uygulama
Google'ın veri merkezlerinde kullanacağı yapay zekanın arkasında, 2014 yılında Google tarafından satın alınan ve son yıllarda adından sıkça söz ettiren yapay zeka şirketi DeepMind yer alıyor. DeepMind'ın geliştirdiği ve soğutma sistemini kontrol eden yapay zeka şirketin diğer yapay zeka uygulaması olan AlphaGo ile aynı yöntemle geliştirildi. Takviyeli öğrenme metodu olarak da bilinen bu metod ile söz konusu yapay zeka ilk önce Google'ın veri merkezlerinden topladığı sıcaklık ve enerji tüketimine ilişkin verileri analiz etti. Sonrasında ise deneme yanılma yöntemiyle yüksek başarı oranına ulaşana dek soğutma sistemini en uygun şekilde yönetmeyi öğrendi.
DeepMind'ın kurucularından olan Mustafa Süleyman söz konusu yapay zeka ile tamamen otonom bir endüstriyel kontrol sisteminin ilk kez uygulanacağını belirtiyor. Karar aşamasında tamamen bağımsız olan yapay zeka her beş dakikada bir veri merkezinde yer alan binlerce sensörden veri toplayacak ve veri merkezi için en uygun(hem maliyet hem de operasyon güvenliği açısından) sıcaklığı belirleyecek. Bu süreçte yapay zeka tamamen bağımsız olsa da veri merkezinin güvenliğinin sağlanması adına alabileceği kararlar bazı noktalarda sınırlandırılmış durumda.
Google'ın milyonlarca dolar tasarruf sağlamasına yardımcı olacak olan yapay zeka öğrenme sürecinde analiz ettiği veriler sayesinde birtakım ipuçlarını da kendi kendine öğrenmiş durumda. Örneğin kış aylarında, normalden daha soğuk su üretmek için otomatik olarak soğuk havadan faydalanmayı tercih ediyor. Bu da aslında yapay zekanın karar mekanizmasının tam da Google'ın istediği gibi ''en uygunu'' seçmeye yönelik olduğunu gösteriyor.
Yapay zeka hakkında açıklama yapan Google'ın veri merkezlerinden sorumlu başkan yardımcısı Joe Kava, yapay zeka kullanımı ile sadece milyonlarca dolar tasarruf etmekle kalmayıp karbon salınımını da önemli ölçüde azaltacaklarını belirtiyor. Aryıca Kava'ya göre yapay zeka farklı endüstriyel sahalarda da kullanılabilir.
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
param olsa alacağım helikopter
Bu sadece başlangıç toplam 500 tane üretilmesi planlanıyor. Yerli ve ihracat amaçlı.