Şirketlerin yenilenebilir enerjiye ilişkin taahhütlerini yerine getirmediklerini, yeni hedefler koymaktan çekindiklerini ve tamamen yenilenebilir enerji kullanımına sıcak bakmadıklarını kaydeden rapor, global alanda başarılı işler yapan 17 şirketin büyük bir kısmının ürünlerinde geri dönüştürülebilen materyaller kullanmadığını ve kimyasallara yer verdiğini belirtiyor. Raporda 17 şirket; enerji kullanımı, ürünlerinde kullanılan kaynaklar ve kimyasal madde kullanımını esas alan bir değerlendirmeye tabi tutularak çevrecilik sıralamasına koyulmuş durumda. İlk sırada Fairphone'un son sırada ise Xiaomi'nin yer aldığı çevrecilik sıralamasına yakından bakalım.
Apple Ciddi Hedefleri İle Dikkat Çekiyor
Listede ikinci basamakta ise son yıllarda yenilenebilir enerjiye verdiği ağırlık ile dikkat çeken Apple bulunuyor. Apple'ın veri merkezlerinin tamamının yenilebilir enerjiden güç aldığını belirten rapor şirketin ayrıca 17 şirket arasında, yüzde 100 yenilenebilir enerji kullanımına geçmeyi hedefleyen ve bu hedefi gerçekleştirmek için enerji tedarikçileri ile görüşmeler yapan tek şirket olduğunun altını çizmiş. 2014 yılında montaj tesislerinde benzen ve n-hekzan kullanımını yasaklayan Apple, enerji kategorisinde A(-) notunu alarak bu alanda ilk sıraya yerleşse de kaynak kategorisinde C, kimyasal kategorisinde ise B notunu alıp genel sıralamada ikinci sırada yer alıyor.
Dünyanın önde gelen bilgisayar üreticilerinden Dell ise özellikle ürünlerinde kullandığı malzemeleri detaylıca paylaşıp ürünlerinde geri dönüşüm sonrası elde edilen maddeler kullandığı için raporda övgü alan ender şirketlerin arasına girmeyi başarmış. Listenin üçüncü sırasında bulunan Dell'i sırasıyla, diğer önemli bilgisayar üreticileri HP ve Lenovo takip ediyor. Microsoft ise Surface serisinde çok güçlü bir yapıştırıcı madde kullandığı için listede altıncı sırada yer aldı. Greenpeace, bilgisayar ve akıllı telefonlardaki malzemeleri detaylıca analiz edebilmek için iFixit ile çalıştığını ürünlere onarılabilirlik durumuna göre 0 ile 10 arasında puan veren iFixit'in Surface serisine 1 puan verdiğini kaydetti.
Samsung'a ''Yetersizlik'' Eleştirisi
En büyük akıllı telefon üreticisi konumunda bulunan ve ekran, yarı iletken ve bellek yongası üretiminde dünyanın sayılı şirketlerinden olan Güney Koreli Samsung ise teknoloji dünyasındaki güçlü konumuna rağmen iklim değişikliği ile mücadelede pek çok şirketin gerisinde kaldığı için raporda ciddi eleştirilere maruz kalmış. Karbon salınımını azaltmak için ciddi bir hedef belirlemeyen ancak her yıl mutlak emisyon miktarını yüzde 10 ile 15 arasında artıran şirket çevrecilik listesinde 13.sırada kendisine yer bulabilmiş.
Listenin sonlarında ise her yıl milyonlarca akıllı telefon satan Çinli akıllı telefon üreticileri Oppo, Vivo ve Xiaomi yer alıyor. Bütün kategorilerde F notunu alarak son 3 sırayı paylaşan bu şirketler, Greenpeace ekibiyle bir araya gelmeyi ve çevresel performanslarıyla ilgili bilgi paylaşmayı reddetmiş. Bu üç şirket hakkında çok az bilgi edinebilen Greenpeace ise elde ettiği bilgiler ışığında Xiaomi 17.sırada olmak üzere Çinli üreticileri çevrecilik listesinin sonuna yerleştirmiş.
Tabi bir diğer Çinli akıllı telefon üreticisi Huawei burada ayrı tutmakta fayda var. Huawei ürünlerinin üretimi esnasında ortaya çıkan karbon salınımı ile ilgili bilgi paylaşmayı reddetse de diğer Çinli akıllı telefon üreticilerinin aksine pek çok noktada Greenpeace'e açıklamalarda bulunmuş. 2016 yılından itibaren ürünlerinde PVC ve berilyum gibi bileşenleri kullanma konusunda sınırlamalar getiren Huawei, 11.sırada yer alıyor.
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
param olsa alacağım helikopter
Bu sadece başlangıç toplam 500 tane üretilmesi planlanıyor. Yerli ve ihracat amaçlı.