Anlık Bildirim

Güney Kore nükleer enerjiden vazgeçiyor: Tüm planlar iptal olacak

Nükleer enerji alanında dünyanın en gelişmiş ülkelerinden birisi olan Güney Kore, yeni santral inşaa etme planlarını iptal ediyor. Hali hazırda çalışmakta olan santraller ise zamanla kapatılacak.
Güney Kore'nin henüz geçtiğimiz ay koltuğa geçen çiçeği burnunda başkanı Moon Jae-in, nükleer santrallerin gelişen Güney Kore'de herhangi bir yere sahip olmadığını düşünüyor. Bugün Kori-1 santralinin kapanış seremonisinde konuşan Başkan Moon, yeni nükleer santralleri inşaa etmeye yönelik tüm planların iptal olacağını açıkladı.

Yeni santral planlarını iptal etmenin yanı sıra hali hazırda çalışmakta olan santrallerin de zamanla kapatılacağının sözünü veren Moon Jae-in,"Atomik reaksiyonlardan gücünü alan enerji kaynaklarımızdan vazgeçiyoruz. Şu anda hazırlıkları süren yeni nükleer santral planlarının hepsini iptal edeceğiz. Hali hazırda çalışmakta olan santraller de çalışma süreleri uzatılmayıp zamanla kapatılacak." ifadelerini kullandı

"Güvenlik ilk önceliğimiz olmalı"

Seçim kampanyaları sırasında da nükleer enerjiden vazgeçecekleri yönünde sözler veren Moon Jae-in'in bugün resmen açıkladığı karar Güney Kore medyasında pek de sürpriz olarak karşılanmadı. Komşu ülke Japonya'daki Fukuşima faciasından örnekler veren Başkan Moon,"Güney Kore'de de benzer depremlerin olmayacağını kimse tahmin edemez. Güçlü depremler sonrası oluşan nükleer kazalar inanılmaz yıkıcı sonuçlar doğurabiliyor." sözlerini kullandı.


Güney Kore'nin enerji politikasında artık yeni bir dönemin açılağını söyleyen Moon,"Bugüne kadar enerjiyi ucuz ve verimli bir şekilde elde etmenin peşinde koştuk ve halkımızın güvenliğini ikinci plana attık. Ancak artık değişmenin vakti geldi." şeklinde konuşuyor.

Nükleerden vazgeçmek kolay olmayacak

İlk nükleer santralini 1977 yılında kuran Güney Kore'de şu anda çalışmaya devam eden tam 25 santral bulunuyor. Nükleerden enerji elde etme konusunda dünyada beşinci sırada bulunan Güney Kore'nin toplam enerji ihtiyacının yaklaşık %30'i bu 25 santralden karşılanıyor. Çalışma süreleri uzatılmadığı takdirde 2020-2030 yılları arasında kapanacak olan nükleer santrallerin yerini alacak enerji kaynakları ise henüz tam olarak belirlenmiş değil.

Nükleer enerji konusunda dünyanın en gelişmiş ülkelerinden birisi olan Güney Kore'de bugün alınan kararların en büyük nedeni elbette 2011'deki Fukuşima faciası. Kore halkı o günden bu yana nükleer santrallere büyük bir endişeyle bakıyor. Benzer bir kazanın önlenemez sonuçlara gebe olduğunu düşünen Güney Kore halkının büyük çoğunluğu, nükleer santrallerin yerini alabilecek yeni enerji kaynaklarına geçmenin artık vakti geldiğini düşünüyor.


Bu doğrultuda düzenlediği seçim kampanyalarıyla 10 Mayıs itibariyle başkanlık koltuğuna geçen Moon Jae-in ise rüzgar ve güneş enerjisi gibi daha çevreci yenilenebilir enerji kaynaklarına yatırım yapmak istiyor. 2020'li yılların sonuna kadar enerji ihtiyacının %20'sini yenilenebilir kaynaklardan elde etmek isteyen yeni Güney Kore yönetimi nükleer enerjinin boşluğunu bu şekilde kapatmayı planlıyor.

Diğer taraftan nükleer santrallerin kapatılmasıyla beraber ülkenin enerjide dışa bağımlı olabileceği ihtimali de şu anda Güney Kore'de büyük bir tartışma konusu. Zira enerji ihtiyacının çok önemli bir kısmını nükleerden sağlayan Kore'nin bu boşluğu tamamen yenilenebilir enerjiyle doldurabilmesi çok da olası görünmüyor. Hatırlayacağınız üzere benzer bir endişe nedeniyle İsviçre halkı geçtiğimiz yıl nükleer santrallerin kapatılmasına karşı çıkmış ve düzenlenen referandumdan "Hayır" oyu çıkmıştı.
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
6125 kez okundu.
25 kişi, toplam 26 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
güney kore, nükleer enerji ve
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim