Güneydoğu Asya, Dünya'daki genetik çeşitliliğin en fazla olduğu bölgelerden biri. Fakat bilim insanları, bölge sakinlerinin evrimsel geçmişi hakkında aynı görüşleri paylaşmıyordu. Neyse ki Malezya, Tayland ve Japonya gibi ülkelerden ele geçen ve günümüzden 8 bin yıl öncesine kadar tarihlendirilen iskelet kalıntıları, bu konuda yeni veriler sunuyor.
Eski kuramlardan ilkine göre, 44 bin yıl önce Güneydoğu Asya'ya yerleşen ve avcı-toplayıcı bir yaşam süren Hòabìnhian'lılar, tarıma geçmeye başlamıştı. İki katmanlı model olarak da isimlendirilen diğer kurama göreyse Çin'den göç eden pirinç çiftçileri, Hòabìnhian avcı-toplayıcılarının yerini almıştı. Ancak yeni yapılan çalışma gösteriyor ki Güneydoğu Asyalılar en az dört antik topluluktan gelmiş. Bu durumda eski iki kuramın bu genetik çeşitliliği açıklamaya tam olarak yetmediği anlaşılıyor.
26 antik insan genetik olarak incelendi
Toplamda 26 antik insan genetik olarak incelendi ve günümüzdeki insanların DNA örnekleriyle kıyaslandı. Bu araştırma son derece etkileyici çünkü Güneydoğu Asya, DNA'nın uzun yıllar korunması için elverişli bir bölge değil (sıcaklık ve nem koşullarından ötürü). Araştırmaya Profesör Eske Willerslev'in başında olduğu, dünyanın dört bir yanından bilim insanları katıldı. Makale başyazarlarından Hugh McColl diyor ki "Doğu Asya'nın güneyinden 25 bireyi ve Jomon döneminden bir Japon'u kapsayan toplam 26 antik insan genomuyla, daha önceki iki yorumun Güneydoğu Asya tarihinin karmaşıklığına uymadığını göstermiş olduk."
Bilim insanları, bölgede daha fazla antik DNA örneği bulmayı ümit ediyor. Çünkü bu, Güneydoğu Asya'nın genetik geçmişi hakkında daha fazlasını öğrenmemize yarayacak.
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
Bana çok korkutucu geliyor bunlar.