Son birkaç yıldır Stanford Üniversitesi'nden Profesör Shanhui Fan ile ekibi tarafından geliştirilen ve harici hiçbir enerji kaynağı kullanmadan, ısıyı bir binadan alıp "radyoaktif soğutma" adındaki işlemle uzaya ışınlayan bir soğutma sistemi üzerinde çalışılıyor. Şimdilerde ise araştırmacılar bu teknolojiyi bir güneş paneli ile eşleştirerek elektrik üretebilecek ve aynı zamanda bir binayı serinletebilecek bir sistem geliştirdiler.
Profesör Fan, "Işığın birbirinden farklı iki özelliğini kontrol ederek, aynı yerde ve aynı zamanda, enerji tasarrufu yapan ve üreten ilk cihazı kurduk" diyor. Hibrit cihaz çift tabakalı bir şekil alıyor. Güneşe bakan üst tabaka, güneş panellerinin yapımında kullanılan yarı iletken malzemelerden oluşuyor. Alt tabaka ise binanın ısısını doğrudan atmosfere gönderebilen bir kızılötesi ışını dalga boyuna dönüştüren malzemeden yapılıyor. Bu da uzaya ışınlama işlemini gerçekleştiriyor.
Fikrin potansiyelini test etmek için ekip, kabaca bir daire plakanın çapına sahip bir prototip cihaz yaptı ve onu Stanford'daki bir binanın çatısına yerleşti. Prototip, normalde güneş pillerinde olduğu gibi, kızılötesi ışığın kaçmasını engelleyecek metal bir folyo katmanı içermediğinden, cihazın elektrik üretip üretmediğini gözlemlemek imkansızdı.
Sistemin soğutma kapasitesini ortaya koyan ekip, şimdi de metal astar gerektirmeyen güneş pilleri tasarlamak için çalışıyor. Bu şekilde tek bir cihaz binayı serinletirken aynı anda elektrik de üretebilecek. Profesör Fan, bununla ilgili olarak "Biz iki işlemi de yapabilecek pratik bir cihaz geliştirilebileceğini düşünüyoruz." dedi. Ekibin araştırması Joule dergisinde yayınlandı.
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
param olsa alacağım helikopter
Bu sadece başlangıç toplam 500 tane üretilmesi planlanıyor. Yerli ve ihracat amaçlı.