Pew Araştırma Merkezi'ne göre, 102 milyon Amerikan, hizmet sektöründe çalışıyor. Lokantalar, salonlar, ulaşım hizmetleri ve niceleri. Üstelik çoğu zaman işverenler (özellikle de bahşişli işlerde) asgari ücretin yüzde 71'ine kadar daha düşük ücretler sunabiliyor.
ABD'de ergenlerden yetişkinlere, binlerce katılımcının dahil olduğu bir sağlık çalışmasının verileri incelendi. Sonuçlar Amerikan Epidemiyoloji Dergisi'nde yayınlandı. Hizmet sektörü çalışanları, bu sektörde çalışmayanlara kıyasla depresyon, uyku bozuklukları ve strese karşı daha fazla risk altındaydı.
Makale başyazarı Sarah Andrea şöyle diyor: "Ruh sağlığı sorunlarının yaygın olmasının, düşük ücretler, çalışma koşullarının beklendiği gibi olmaması, uzun mesai saatleri gibi nedenleri olabilir. Ayrıca bahşişle çalışan işçilerin, bahşiş almayanlara göre sefalet içinde yaşama olasılığı iki kat fazla."
ABD'de bahşiş verme kültürü vardır. Bir garsona bahşiş vermemek saygısızlık olarak kabul edilebilir. Bu kültürün yerleşmesinde, patronların düşük ücret politikalarının elbette rolü var. İşverenler pek çok kez asgari ücretin altında bir tutar önerebilir ve kalan paranın bahşişlerle kazanılmasını ister. Böylece işçi, daha yüksek tutarda bahşiş almak için daha titiz çalışacak ve iş yeri de iyi bir izlenim bırakıp daha çok müşteri çekebilecek.
Ancak bahşiş sistemi, çalışanlar için hiç iyi bir şeymiş gibi durmuyor. Depresyon gibi zihinsel sorunlar, bahşişle çalışanlarda daha yüksek oranlarda görülüyor. Keza makul seviyede bahşiş alamazlarsa, açlık sınırının dahi altında bir kazançları olabilir. Yani işleri istikrarsız ve güvensizdir. Buna karşın bahşiş sistemiyle çalışmayanların, zaten belli bir kazancı vardır. Bahşiş almayacakları için patronları genelde daha yüksek bir maaş öder.
Üstelik beyaz ten renkli çalışanlar siyahilere kıyasla, kadınlar da erkeklere göre daha yüksek tutarda bahşiş alabiliyor. Bu da bir adaletsizlik yaratıyor.
Hizmet mesleklerinde çalışanlara (ister bahşişli ister bahşişsiz olsun), müşterilere karşı nazik ve güleryüzlü davranılması telkin edilir. Üstüne bir de "müşteri her zaman haklıdır" ilkesine göre hareket edilmesi söylenir. Ancak çalışmanın yazarlarından Dr. Janne Boone-Heinonen diyor ki: "Bu ilke, özellikle de kadın çalışanlarda psikolojik sağlığı olumsuz etkileyebiliyor." Araştırma ekibi, hizmet sektöründeki işçilerin zihinsel sağlığındaki farklılıkları daha iyi anlamak için ek araştırmalar yapılmasını da öneriyor.
İşin böyle bir boyutu da var tabii... Fotoğraf Çin'den.
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
Bana çok korkutucu geliyor bunlar.