Mobil uygulama ile tespit edilebilir
Turku Üniversitesi ve Turku Üniversitesi Hastanesi aslında 2011 yılında ortak bir çalışma programı başlatmış ve küçük ivmeölçerler ile göğüslerdeki mikromovasyonlardan atriyal fibrilasyonun güvenilir bir şekilde tespit edilip edilemeyeceğini araştırmaya başlamıştı. Zaman içinde akıllı telefonların gösterdiği gelişim ve yaygınlık ekibi, akıllı telefonlardaki ivmeölçerleri kullanmaya yönlendirdi. Yedi yıllık araştırmanın sonunda ise akıllı telefonlardaki ivmeölçerleri kullanarak, hastanın kalp hizasına yerleştirildiğinde atriyal fibrilasyon olup olmadığını analiz edebilen mobil uygulama geliştirildi.
Daha sonra geliştirilen uygulamayı test etmek isteyen araştırmacılar, yarısı atriyal fibrilasyon rahatsızlığına sahip toplam 300 katılımcı üzerinde uygulamayı test etti. Test sonuçlarına göre uygulama yüzde 96 gibi oldukça başarılı bir doğruluk payıyla hastalarda atriyal fibrilasyon olup olmadığını tespit edebildi.
Basit ve ulaşılabilir
Akıllı telefonların çoğunda ivmeölçer olduğunu ve günümüzde neredeyse herkesin bir akıllı telefona sahip olduğunu vurgulayan ekip uygulamanın özellikle inme vakalarının azalmasında önemli rol oynayacağını düşünüyor. Araştırmacılara göre uygulama ile herkes atriyal fibrilasyona sahip olup olmadığını görebilir ve bu rahatsızlığa sahip olması halinde herhangi bir gecikme olmadan doktoruna başvurarak tıbbi destek alabilir. Böylece ekonomik tasarruf modeli de uygulamada kendisini gösteriyor.
Ekip şimdi uygulamayı ticari olarak kullanıma sunması için Turku Üniversitesi'ndeki araştırmacıların kurduğu Precordior şirketi ile temas halinde. Şirket uygulama için gerekli hazırlıkları tamamlayıp mümkün olan en kısa süre içinde hem Play Store hem de App Store'da uygulamayı sunmaya hazırlanıyor.
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
Bana çok korkutucu geliyor bunlar.