Çinli bilim insanları dilsizlerin de kullanabileceği bir çeşit konuşma cihazı geliştirdi. Tsinghua University kurumundan bir grup araştırmacı boğaz kısmına yapıştırılan bir çeşit cihaz geliştirmişti lakin cihaz son derece rahatsız ediciydi ve uzun vadede kullanımı sorun yaratıyordu.Ekip bu durumları göz önünde bulundurarak daha ince, esnek, daha rahat uygulanabilir ve aynı geçici dövmeler gibi vücut üzerine yerleştirildikten sonra ıslatılarak kullanılacak yeni bir tasarım geliştirdi.
Wearable Artificial Graphene Throat (WAGT) adı verilen cihaz; ince bir polivinil tabakasına lazer ile uygulanan grafen ile üretildi. İçeriğinde devre kartı, mikro bir bilgisayar, güç amplifikatörü ve kod çözücü içermesine rağmen yalnızca 0.6 x 1.2 inç (15 x 30 mm) boyutunda olduğu dikkat çekici bir özellik olarak karşımıza çıkıyor.
Vokal kordlardaki titreşimler analiz ediliyor
Yeni cihazı kullanacak kişi, söyleyeceği sözcüğü sessiz bir şekilde söylemeye çabalarken, vokal kordlarını hareket ettirdiği ve gırtlak hareketlerini sessizce taklit ettiği için, WAGT adlı cihaz; söz konusu kelimenin ne olduğunu belirlemek için kodlanmış dili çözüyor, derideki hareketleri algılıyor. Daha sonra cihaz söylenmek istenen kelimeyi sentetik bir tonla “konuşuyor”.
Sistem şu an sadece "Merhaba", "Tamam" ve "Hayır" gibi birkaç temel kelimeyi tanıyor lakin sistemin geliştirildiği zaman; birçok farklı kelimeyi konuşabileceği düşünülüyor.
Yeni araştırma ACS Nano dergisinde yayımlandı. Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
Bana çok korkutucu geliyor bunlar.