Texas Üniversitesi'ndeki tıp doktorları, biyomühendislik ürünü akciğerleri domuzlara başarıyla nakletti. Üstelik domuzlarda herhangi bir yan etki de gözlenmedi. 2014'te Texas Üniversitesi'nden Joan Nichols ve Joaquin Cortiella, laboratuvarda ilk insan akciğerlerini üretmişti. O tarihten beri bu alanda hangi gelişmeler olduğuna birlikte bakalım.
Pediatrik anestezi profesörü J. Cortiella şöyle söylüyor: "Ciddi akciğer yaralanması geçiren kişilerin sayısı, dünya çapında artış gösteriyor. Buna karşın nakledilebilir organ sayısı az". Profesör J. Nichols ise nihai amaçlarının nakil bekleyen pek çok hastaya yeni seçenekler sunmak olduğunu belirtti.
Biyomühendislik eseri bir akciğer üretmek için, organın yapısal gerekliliklerini karşılayabilecek bir şeylere ihtiyaç vardı. Alakasız bir hayvandan alınan akciğer, şeker ve deterjandan oluşan özel bir karışımla yıkandı. Böylece tüm hücreler ile kan temizlenmiş oldu ve bir destek yapısı oluşturuldu. Oluşturulan akciğer taslağı, özenle hazırlanmış besin karışımıyla dolu bir hazneye yerleştirildi. Nakil olacak hayvanın kendi hücreleri de itinayla taslak yapıya eklendi.
Akciğer, domuzlara nakledildikten sonra, bu hayvanlar on saat, iki hafta, bir ay ve iki ay boyunca hayatta tutularak incelendiler. Amaç, akciğer dokusunun gelişimini takip etmekti. Ameliyattan yaklaşık iki hafta sonra, laboratuvar eseri akciğerler, kendilerine gereken kan damarları ağını oluşturmuştu. Dışarıdan herhangi bir müdahale olmaksızın gelişmeyi sürdürmüşlerdi. Üstelik bir yan etki ve ödem olmadan.
Nichols, çalışmanın temel amacının "el yapımı bir akciğerin" canlı vücudunda nasıl büyüyüp geliştiğini öğrenmek olduğunu söyledi. Akciğerin canlıya ne kadar oksijen verebildiğini değerlendirmediler. Zaten bir adet akciğerleri olduğu için solunum konusunda sıkıntı yaşamamıştı hayvanlar. Ama nakledilen akciğer, iki aylık gözlem sürecinde canlının kendi akciğerinin yerini alacak kadar olgunlaşamamıştı. Bu yüzden gelecekteki çalışmalarda, canlılar daha uzun süre hayatta tutulacak ve nakledilen akciğerin oksijenli solunum yetenekleri de araştırılacak.
Nicholas ve Cortiella, bu çalışmaları gülünç derecede düşük bir bütçeyle ve büyük bir emekle gerçekleştirdiklerini söylediler. Ayrıca yeterli maddi destek ile, 5-10 yıl içinde insanlara nakledilebilecek bir akciğer üretebileceklerini söylüyorlar.
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
rally dönemi efsane ismiydi.. bence efsanesi de oradan öte geçmiş değil